Руски медии се обединиха срещу ареста на журналиста Иван Голунов

От полицията съобщиха, че у него са били открити наркотици

Свят
13:45 - 10 Юни 2019
1677
Руски медии се обединиха срещу ареста на журналиста Иван Голунов

Вечерта на 8 юни Никулинският съд в Москва изпрати журналиста Иван Голунов под домашен арест. Срещу него е повдигнато обвинение за търговия и съхранение на наркотици. Ако бъде доказана вината му го заплашват от 10 до 20 години затвор.

В съда Голунов пледира, че е невинен и заяви, че е бил заплашван във връзка със свое разследване за връзка на сътрудници на федералната служба за сигурност (ФСБ) с погребалния бизнес. Медията, за която работи - Meduza.io излезе с изявление, че заплахите са получавани в продължение на 13 месеца. Изданието обеща да приключи разследването на Голунов с помощта на други журналисти от други медии.

Фактическото задържане на Голунов се случи през деня на 6 юни в Москва. От полицията съобщиха, че у него са били открити наркотици (метилефедрон с маса 4 г), а в квартирата му са намерени 5 г кокаин. Според журналиста наркотиците са били подхвърлени. Голунов алармира и за това, че при задържането му и разпита е бил удрян и обиждан, а идването на адвоката му е било забавено.


Полицията разпространи снимки от обиска в дома му, които по-късно се оказаха, че не са от квартирата на журналиста. От полицията признаха, че е станала грешка и е стартирана служебна проверка.

На 7 юни в Москва се проведоха серия протести в защита на журналиста. Някои от участниците бяха задържани от полицията, но по-късно са освободени. Протести имаше в Санкт Петербург и други градове на Русия, пред сградите на посолствата на Русия в Украйна и в САЩ. 
На 8 юни протестите продължиха пред сградата на Никулинския съд в Москва. В подкрепа на Голунов се обявиха много журналисти, както и Ксения Собчак.