Руски обстрел изключи последния работещ енергоблок на АЕЦ "Запорожие"

Руснаците дори не скриха тежката военна техника, която са вкарали вътре

Украйна
17:44 - 05 Септември 2022
3548
Руски обстрел изключи последния работещ енергоблок на АЕЦ "Запорожие"

Украинският държавен ядрен оператор "Енергоатом" съобщи, че последният работещ енергоблок (№6) в окупираната от Русия АЕЦ „Запорожие“ е бил изключен. Това е станало в резултат на пожар, причинен от руски обстрел на 5 септември.

„В понеделник „Енергоатом" разтовари и изключи от мрежата последния енергоблок № 6 на Запорожката АЕЦ, който осигуряваше собствените нужди на централата“, съобщи компанията в канала си в Telegram.

Предпоследният работещ енергоблок - №5 - на най-голямата атомна централа в Европа беше изключен по-рано, отново заради руски обстрел.

„Днес, 5 септември 2022 г., в резултат на пожар, причинен от обстрел, беше изключен далекопровод 330 kV ЗаТЕС – Феросплав, т.е. последният проводник, който свързваше възел ЗаАЕЦ/ЗаТЕС с енергийната система на Украйна! В резултат на това е разтоварен и изключен от мрежата енергоблок №6“, добавят от „Енергоатом“.

През последните три дни руските окупационни войски продължиха интензивния обстрел на територията около Запорожката АЕЦ. В резултат на това бяха повредени и изключени електропроводите 750 kV ЗАЕП – Днепровска, 330 kV ЗаТЕС – Каховска и 330 kV ЗаТЕС – Мелитопол.

Аварирана е и централната 750/330 kV на ядрената централа. Още по-рано бяха повредени други линии на комплекса ЗАНП/ЗаТЕС.

Това се случва в деня, в който мисията на Международната агенция за атомна енергия официално напусна централата, като остави само двама наблюдатели в АЕЦ-а.

От Държавната инспекция за ядрен отговор на Украйна многократно алармират, че спирането на енергоблоковете на АЕЦ "Запорожие" и загубата на източници на енергия ще доведе до изпускане на радиация. По същия сценарий се случи катастрофата в АЕЦ "Фукушима" през 2011 г. Постоянното електрозахранване е необходимо за охлаждането на ядреното гориво в активните зони на реакторите, както и за отработеното гориво в предвидените за това басейни. 

От Държавната инспекция за ядрен отговор на Украйна многократно алармираха, че спирането на енергоблоковете на АЕЦ "Запорожие" и загубата на източници на енергия ще доведе до изпускане на радиация. По същия сценарий се случи катастрофата в АЕЦ "Фукушима" през 2011 г. Постоянното електрозахранване е необходимо за охлаждането на ядреното гориво в активните зони на реакторите, както и за отработеното гориво в предвидените за това басейни. 

Припомняме, че руснаците контролират територията, на която е АЕЦ-ът, от март насам. Те използват централата като щит и оттам обстрелват украински позиции, без да може врагът да отвърне на огъня. Окупационните сили едва се съгласиха да пуснат мисията на МААЕ, но в крайна сметка дори не скриха тежката военна техника, която са вкарали вътре в АЕЦ "Запорожие".