Руски опозиционер призова да се превземе Кремъл

Русия
17:48 - 23 Май 2024
4321
Руски опозиционер призова да се превземе Кремъл

20-30 хиляди души трябва да се вдигнат в Москва и да превземат Кремъл. Защото който владее Кремъл, владее властта в Русия. Това каза опозиционният руски политик Михаил Ходорковски в интервю за журналиста Юрий Дуд.

"Мисля, че освен варианта този режим [на Путин] да си отиде по естествен път, може да възникне ситуация, при която да настъпи разцепление в елита. Ако извадим късмет това да се случи, елитът ще се раздели не на добри и лоши, а на лоши и много лоши. И ние ще трябва да се възползваме от това разцепление, за да сложим край на този режим по-рано, отколкото това може да стане по естествен начин", обясни той.

Ходорковски призна, че именно по тази причина е подкрепил през лятото на 2023 година военния бунт на собственика на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин. Тогава опозиционерът призова руснаците да помогнат на наемниците на Пригожин с "бензин и дизел", за да могат те да стигнат до Москва, а също и да убедят онези, "които ще бъдат изпратени да го спрат, че вече имаме общ враг". 

Въпреки че Пригожин публично обяви награда за главата ми от половин милион долара, аз го подкрепих тогава - защото ако имаш враг, който може да се сблъска с друг твой враг и да отслаби властта му, така че режимът да приключи и войната в Украйна да свърши, има смисъл да го подкрепиш, каза Ходорковски.

Готов съм да си затворя очите в този случай. Но разбира се, ако Пригожин бе дошъл на власт, аз нямаше да седна да пия чай с него, добави политикът. 

Първо трябва да приключите с единия враг, по-силния, а след това да се справите с другия, който е по-слаб. Само по този начин се печелят подобни битки, обясни още Ходорковски.

Опозиционерът е на мнение, че Пригожин е имал "реален шанс" да свали Путин, тъй като диктаторът тогава избяга от Москва с цялото си ръководство.

"Ако такъв шанс все още съществува и ако някой кръвопиец е част от този шанс, аз ще призова този кръвопиец да бъде използван, така че и двамата кръвопийци в крайна сметка да бъдат елиминирани", обясни Ходорковски.