Руски "Ураган" погреба десетки в Донецка област

Ракетната атака е поразила жилищна сграда в източноукраинския град Часов Яр, над 30 души останаха под отломките на дома

Актуални новини
15:25 - 10 Юли 2022
9441
Руски "Ураган" погреба десетки в Донецка област

Петнайсет тела бяха извадени днес изпод развалините на жилищна сграда, поразена снощи от руска ракета в град Часов Яр в Донецка област в Източна Украйна. Това съобщиха спасители и уточниха, че под отломките на сградата има още 24 души, предаде Франс прес.  Руски ракети "Ураган" са били изстреляни срещу града късно в събота, посочи областният управител Павло Кириленко. 

Петима вече са спасени и екипите поддържат контакт с още трима оцелели от затрупаните живи, добави във Фейсбук местният клон на украинската служба по спешните ситуации.

За шестима убити, вероятно над 30 затрупани и петима ранени съобщи по-рано в Телеграм украинският губернатор на областта Павло Кириленко, цитиран от Ройтерс. Според местни жители под развалините са останали най-малко 34 души.

Според Кириленко от началото на руската инвазия в Донецка област са убити 591 цивилни и ранени - още 1548, посочва АФП.

Руски части се групират в района на селището Белохоровка, на около 50 километра източно от Славянск, откъдето атакуват с артилерия близките населени места и извършват въздушни удари, според управителя на Луганска област Серхий Хайдай.

От Москва съобщиха за удар срещу склад на украинската армия в Славянск.

Според говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков, при нападението, извършено със самолети Су-35, са загинали над 100 бойци на паравоенната групировка Кракен, както и са унищожени хиляди снаряди за американските гаубици М777 и около 700 ракети "Град". Според руската страна, американското  снаражение се ползва за удари срещу контролирания от сепаратисти град Донецк, при които загиват и цивилни.

Армията на Украйна съобщи, че руските сили са атакували украински позиции до източния град Славянск, но са били принудени да се оттеглят. От територията на Русия са били изстреляни крилати ракети към североизточния град Харков, но украинската страна не даде данни за пострадали и щети.

Губернаторът на Луганска област Сергий Гайдай съобщи, че противникът се съсредоточава в района на село Белогоровка,  разположено на около 50 км източно от Славянск. По думите на губернатора, също в Телеграм, руснаците обстрелват с артилерия и ракети околните населени места, "но все още не могат да окупират цялата Луганска област". Русия твърди, че е превзела цялата Луганска област в края на миналата седмица, припомни агенцията.

ТАСС цитира проруски сепаратисти, според които украинските сили са обстрелвали с артилерия жилищни квартали в град Донецк. Вчера украинският президент Володимир Зеленски отново обвини Русия, че умишлено стреля по цивилни; Москва постоянно отхвърля подобни обвинения.

Ройтерс отбеляза, че не е в състояние да удостовери по независими източници истинността на сведенията от бойното поле. 

По-рано украинският президент Володимир Зеленски освободи посланиците на Украйна в Германия, Чехия, Унгария, Норвегия и Индия, като обясни във видеообръщение, че ротацията е част от нормалните дипломатически практики.

Изтеглянето на украинския посланик от Германия става на фона на спора между Киев и Берлин за газови турбини, ремонтирани в Канада, за които Украйна настоява да не бъдат връщани на "Газпром". Турбините са предназначени за газопровода "Северен поток". Канадските власти решиха да ги изпратят обратно в Германия.

САЩ пък обявиха нов пакет хуманитарна помощ за Украйна на стойност близо 370 милиона долара.