Руски съд глоби Юрий Шевчук от ДДТ, говорил срещу войната

Личности
11:12 - 20 Септември 2022
2706
Руски съд глоби Юрий Шевчук от ДДТ, говорил срещу войната

Руската рокзвезда и заклет пацифист Юрий Шевчук трябва да плати глоба в размер на 50 хиляди рубли (около 800 евро) за "дискредитиране на руските въоръжени сили", реши съдът в град Уфа, Башкирия.

По време на концерт на групата му ДДТ в Уфа на 18 май той се обърна към публиката с реч за жертвите на конфликта в Украйна и обяви, че "родината не е задникът на президента, който трябва да се целува постоянно".

Според Шевчук родината много повече се символизира от възрастната жена, която продава картофи на гарата. Тогава полицията разпитва Шевчук в продължение на един час и съставя протокол, в който се посочва, че той е дискредитирал въоръжените сили на Русия. Протоколът е изпратен в родния град на изпълнителя Санкт Петербург.

Шевчук и преди се е противопоставял на военните конфликти

Съдът обаче връща документа с аргументацията, че не е ясно как певецът е обидил войниците. Според публикации в медиите всички съдии в Санкт Петербург са отказали да разгледат делото на Шевчук.

Певецът винаги се е изказвал принципно против войната и многократно е критикувал руския тоталитаризъм, цензурата в пресата и кастовата система пред президента Путин. През юли случаят е препратен към съд в Уфа, който сега е наложил глобата.

Съдийката Юлия Егорова обосновава присъдата си с "негативните изказвания" на Шевчук по адрес на президента.

Самият Шевчук припомня на съда, че винаги се е противопоставял на войните - във Виетнам, Афганистан, Югославия, Чечения, Абхазия, Грузия, Осетия, Карабах и Ирак. През 2014 година той разкритикува и анексията на Крим. Музикантът е на мнение, че политическите проблеми трябва да се решават по дипломатически път.

Конституционен ли е законът за "дискредитиране на въоръжените сили"?

Според адвокатите на изпълнителя Конституционният съд на Русия трябва да се произнесе дали приетият през март закон за "дискредитиране на въоръжените сили" не противоречи на основния закон, но искането им не е било одобрено. При повторно нарушение 65-годишният певец може да бъде осъден на до пет години затвор.

През юли във Владивосток мъж беше глобен, защото държи плакат с изказването на Шевчук, че "родината не е задникът на президента, който трябва да се целува постоянно".