Руски съд осъди физик на 15 г. затвор за държавна измяна

Свят
16:54 - 03 Септември 2024
622
Руски съд осъди физик на 15 г. затвор за държавна измяна

Руски съд осъди физика Александър Шиплюк на 15 години затвор по обвинение в държавна измяна в поредното от няколко дела срещу експерти в областта на науката, която е в основата на руската програма за разработване на хиперзвукови ракети, предава Ройтерс.

Шиплюк, 57-годишен директор на водещ сибирски научен институт, беше арестуван през август 2022 г. Двама негови колеги – Анатолий Маслов и Валерий Звегинцев, също бяха задържани по подозрение в държавна измяна. През май 78-годишният Маслов беше осъден на 14 години лишаване от свобода.

Адвокатът на Шиплюк не отговори веднага на запитване на Ройтерс дали ученият възнамерява да обжалва присъдата, за която съобщиха руските новинарски агенции.

Съдебният процес срещу него се проведе при закрити врата, както е обичайно при съдебни производства за държавна измяна в Русия, отбелязва Ройтерс.

Коментирайки делото на Шиплюк и на неговите колеги през май миналата година, Кремъл заяви, че мъжете са изправени пред "много сериозни обвинения", като добави, че въпросът е от компетентността на службите за сигурност.

Русия се самопровъзгласява за световен лидер в областта на хиперзвуковите ракети – авангардни оръжия, които могат да пренасят полезен товар със скорост до 10 пъти по-висока от скоростта на звука (1 235 км/ч.) и да пробиват системите за въздушна отбрана. 

Триото от Института по теоретична и приложна механика "Християнович" (ИТАМ) към Сибирския клон на Руската академия на науките в град Новосибирск е част от повече от 10 учени, изследващи такива технологии, срещу които през последните няколко години Русия е завела дела за държавна измяна.

През май миналата година двама души, запознати с делото на Шиплюк, заявиха пред Ройтерс, че директорът на ИТАМ е заподозрян в предаване на класифицирани материали на научна конференция в Китай през 2017 г. Според източниците Шиплюк твърди, че е невинен и настоява, че въпросната информация не е била класифицирана и е свободно достъпна онлайн.

Според държавните медии няколко други руски учени, арестувани по обвинения в държавна измяна, също са обвинени в предаване на тайни на Пекин.

Институтът на Шиплюк, който се намира в научния кампус "Академгородок" край Новосибирск, посочва на своя сайт, че е регистриран като част от руския военнопромишлен комплекс.

Двама американски учени, които са познавали Маслов и Шиплюк, заявиха пред Ройтерс миналата година, че арестуваните руснаци са участвали в един от елементите на работата, необходима за създаването на хиперзвукова ракета – процес, който включва и интегрирането на сензори, навигационни системи и двигатели.