Руски съд отхвърли поредна жалба на американския репортер Евън Гершкович

САЩ
19:26 - 23 Април 2024
1373
Руски съд отхвърли поредна жалба на американския репортер Евън Гершкович

Във вторник руски съд отхвърли последната от поредица жалби на репортера на Уолстрийт джърнъл Евън Гершкович срещу предварителното му задържане по обвинения в шпионаж, предава "Ройтерс".

32-годишният Гершкович стана първият американски журналист, арестуван по обвинения в шпионаж в Русия след Студената война, когато беше задържан от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на 29 март миналата година. Той, неговият вестник и правителството на САЩ отричат, че е шпионин.

Все още не е определена дата за процеса срещу него. Задържането му беше удължено миналия месец с три месеца до 30 юни в заседание, което беше закрито за пресата. Но във вторник на журналисти беше позволено да заснемат Гершкович, докато стоеше в стъклена клетка в съдебната зала и се усмихваше и махаше на колегите си от медиите.

Вестникът казва в изявление: "Продължава да е възмутително, че Евън е неправомерно задържан от руското правителство повече от година".

В него се добавя: "Освобождаването на Евън отдавна е закъсняло и ние призоваваме администрацията на Байдън да направи всичко по силите си, за да осигури освобождаването му."

Гершкович, който беше акредитиран от руското външно министерство да работи в Русия като журналист, беше арестуван по време на пътуване до уралския град Екатеринбург.

Той е държан повече от година в строго охранявания московски затвор Лефортово, който е тясно свързан с ФСБ. Съединените щати обвиниха Русия, че го използва за целите на "заложническа дипломация".

"Ние ще продължим да осъждаме и да налагаме разходи за ужасяващите опити на Русия да използва американците като разменна монета", каза президентът Джо Байдън миналия месец на годишнината от ареста на Гершкович.

Президентът Владимир Путин каза, че Гершкович може да бъде освободен в даден момент в замяна на руски затворник, държан в чужбина, но досега такава сделка не е осъществена.

Кремъл казва, че има "известни контакти" със САЩ относно неговия случай, но че няма да коментира публично преговорите за потенциална размяна.

Гершкович и Пол Уелън, американец, осъден за шпионаж срещу Русия и осъден на 16 години през 2020 г., бяха определени от Държавния департамент на САЩ като "неправомерно задържани", което означава, че Вашингтон смята обвиненията срещу тях за фалшиви и се е ангажирал да работи за тях освобождаване.