Руски съд потвърди деветгодишната присъда на американска баскетболистка

САЩ
16:57 - 25 Октомври 2022
2008
Руски съд потвърди деветгодишната присъда на американска баскетболистка

Руски съд отхвърли обжалването на американската баскетболистка Бритни Гринър срещу деветгодишната присъда за притежание и контрабанда на патрони за вейп, съдържащи масло от канабис, предава Ройтерс.

Гринър и нейните адвокати поискаха оправдателна присъда или поне намаляване на присъдата й, което според тях е непропорционално на престъплението и противоречи на руската съдебна практика.

Председателят на съдебния състав каза, че присъдата е потвърдена "без промени", с изключение на зачитането на времето, претърпяно в следствения арест, като част от присъдата.

Гринър, двукратна олимпийска златна медалистка, беше арестувана на 17 февруари на московско летище, седмица преди Русия да изпрати войски в Украйна и нейният случай неизбежно се разглежда в контекста на последвалата криза в отношенията между САЩ и Русия.

Шарже д'афер на САЩ в Москва Елизабет Руд, която присъства на делото, нарече присъдата "прекомерна и непропорционална".

Държавният прокурор каза, че присъдата на Гринър от девет години лишаване от свобода от 4 август е "справедлива", но Александър Бойков, един от нейните адвокати, апелира пред съда:

"Нито един съдия, с ръка на сърцето, няма да каже честно, че деветгодишната присъда на Гринър е в съответствие с руското наказателно право.

Той изброи поредица от процедурни грешки в осъждането на Грийнър и поиска оправдателна присъда, но помоли, "ако съдът иска да я накаже, да й даде нова, "справедлива" присъда и да смекчи наказанието".

Гринър се извини за действията си, които нарече "честна грешка", както направи и при първоначалния си процес, като каза: "Нямах намерение да направя това" и помоли съда да вземе предвид факта, че тя се е признала за виновна.

Тя каза, че е използвала медицински канабис, за да облекчи болката от поредица от спортни травми. В Русия обаче е забранена както развлекателната, така и медицинската употреба на канабис.

Съединените щати ще продължат да контактуват с Русия, за да върнат у дома лишената от свобода американска баскетболна звезда Бритни Грийнър, каза съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан след делото.

"Наясно сме с новините от Русия, че Бритни Грийнър ще продължи да бъде неправомерно задържана при непоносими обстоятелства, след като трябваше да премине през поредно фиктивно съдебно производство днес", каза Съливан в изявление.

Администрацията на Байдън "продължава да контактува с Русия чрез всеки наличен канал и да полага всички усилия да върне Бритни у дома, както и да подкрепя и защитава други американци, задържани в Русия, включително другия неправомерно задържан Пол Уилън", добави Съливан.

На 27 юли Си Ен Ен, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията, съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън е одобрил идеята на членовете на неговата администрация да се опитат да разменят руския оръжеен търговец Виктор Бут, който излежава присъда в затвора в Съединените щати, за Гринър и осъдения за шпионаж Пол Уилън.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков на свой ред каза, че няма договорености между Руската федерация и САЩ относно размяната на Бут за Уилън и Гринър.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви, че САЩ са представили "съществена оферта" на Москва за освобождаването на Гринър и Уилън, но не предостави подробности. На 29 юли той обсъди по телефона съдбата на двамата американци с руския външен министър Сергей Лавров.