Руски съд замрази активите на VW в страната

Опитите на германския автомобилен гигант да напусне РФ срещнаха ново препятствие

Новини
15:50 - 20 Март 2023
2156
Руски съд замрази активите на VW в страната

Опитите на германския автомобилен гигант „Фолксваген“ да напусне Русия срещнаха ново препятствие, след като местен съд замрази активите на компанията в страната. Причината - иск от страна на локалния ѝ партньор ГАЗ, съобщава „Ройтерс“.

„Фолксваген“ преустанови работа в Русия през миналата година заради западните санкции, наложени след избухването на войната в Украйна. Компанията се опитваше да продаде своята собственост, включително големия завод в Калуга, който може да произвежда 225 000 автомобила годишно.

Това обаче поне на този етап не може да се случи, след като ГАЗ, които имаха договор с „Фолксваген“ да произвеждат техни автомобили във фабриката си в Нижни Новгород, заведоха дело за 201,3 млн. долара. Според руската компания „Фолксваген“ неправомерно са прекратили споразумението през август миналата година.

Автомобилната индустрия в страната понесе много сериозни щети след нахлуването в Украйна.

Западните производители прекратиха дейността си и така общият брой слезли от поточната линия возила се срина с 67%. В момента на пазара са предимно китайски марки или местни модели с по-стари технологии.

Опасенията са, че модерно оборудваните заводи на компаниите от „вражески“ държави може да бъдат национализирани - продажбата им в момента е възможна само с изричното одобрение на правителствена комисия. Така през 2022 г. „Рено“ на практика отписа активи за 2,2 млрд. евро, след като продаде за символичната 1 рубла мажоритарния си дял в „АвтоВАЗ“. Той отиде в държавно предприятие.