Руски топ разузнавач идва в София

Шаренкова организира конференция, посветена на Евгений Примаков, връчва му награда посмъртно

Актуални новини
13:18 - 11 Декември 2019
3004
Руски топ разузнавач идва в София

Руският топ разузнавач армейски генерал Вячеслав Трубников, бивш директор на службата за външно разузнаване на Русия, пристига у нас за участие в Международната научна конференция "Примаковски четения - 2019 г." Събитието ще се открива утре сутринта в столичния хотел "Интерконтинентал" и се организира от Форум "България - Русия", Института за световна икономика и международни отношения "Евгений Примаков" (ИМЭМО) към Руската академия на науките, Института по лидерство (ИИРЛИС) към Университета по библиотекознание и информационни технологии и Посолството на Руската федерация в Република България.

С приветствия към участниците ще се обърнат Кристиан Вигенин - зам.-председател на Народното събрание, Красимир Каракачанов - вицепремиер и посланикът на Русия в България Анатолий Макаров. Посмъртно на акад. Евгений Примаков ще бъде връчена ежегодната награда за "Лидерство в държавността за 2019 г." Бившият руски премиер, екс външен министър, някогашен директор на Службата за външно разузнаване и виден учен международник си отиде на 26 юни 2015 г. на 85-годишна възраст. Той се ползваше с огромен авторитет в цял свят.


Акад. Примаков е автор на визията за новия многополюсен световен ред, а руската дипломация, според външния министър Сергей Лавров, и днес се развива в рамките на стратегическите възгледи, формулирани от него. Заедно със световноизвестния американски дипломат Хенри Кисинджър, като съпредседатели на "Съвета на мъдреците", учреден от ООН, формулират едни от най-важните идеи и концепции за разрешаване на предизвикателствата пред съвременния свят. Акад. Примаков е доктор хонорис кауза на СУ "Климент Охридски", награден е с Паметния знак - "Лаврова клонка" на МВнР на РБ и с Паметния знак на президента на РБ.
На 29 октомври т.г. в центъра на Москва пред Министерство на външните работи на Русия президентът Владимир Путин откри паметник на акад. Примаков и го нарече "велик гражданин на Русия, който върна достойнството на страната и нейното влияние на световната сцена".


Доклади в първия ден на конференцията ще изнесат учени и общественици от Русия и България, сред които са акад. Александър Динкин, президент на ИМЭМО, арм. ген. Вячеслав Трубников, бивш директор на службата за външно разузнаване на Русия, проф. Надежда Арбатова, д-р Юрий Квашнин, чл.-кор. Васил Проданов, чл.-кор. Иван Гранитски, д-р Маргарита Попова - вицепрезидент на РБ (2012-2017), проф. Стоян Денчев и др.