Руски учени: Злоупотребата с алкохол води до безсъние

Понижаването на концентрацията на етанол в кръвта е придружено от чести събуждания

Новини
12:53 - 17 Януари 2023
1746
Руски учени: Злоупотребата с алкохол води до безсъние

Алкохолът ускорява заспиването, но нарушава цикъла "REM" (фаза с бързи очни движения) на съня, установиха руски учени, цитирани от ТАСС.

Неговата дългосрочна употреба може да доведе до безсъние, каза Татяна Клименко, директор на Националния научен център по наркология към Министерството на здравеопазването на Русия.

„Под въздействието на алкохола продължителността на заспиването намалява, но в същото време страда цикълът на „бързия“ сън, по време на който се появяват сънища и който е от съществено значение за възстановяването. Продължителната злоупотреба с алкохол може да доведе до трайно безсъние“, каза тя пред журналисти.
Клименко отбеляза, че въпреки ускореното заспиване, приемането на големи дози алкохол влошава съня като цяло, което го прави по-малко дълбок и дълъг.

„Дори след прием на достатъчно голяма доза спирни напитки, в повечето случаи етанолът напълно изчезва от кръвта през първите 4-5 часа сън.

Нормализирането на концентрацията на алкохол в кръвта е придружено от т.нар. „рикошети на бодърстване“, изразяващи се предимно в повърхностен сън с чести събуждания в часовете, оставащи за почивка", допълни тя.

Според нея при системната консумация на алкохол, както и при периодичната му употреба в големи дози, има постоянно повишаване на кръвното налягане и нарушение на регулацията на съдовия тонус, пише БТА. В същото време дори няколко дни след еднократна употреба на алкохол могат да се наблюдават скокове на кръвното налягане, отбеляза тя.