Руски военен самолет Ил-76 с украински военнопленници се е разбил

Украйна
12:16 - 24 Януари 2024
2938
Руски военен самолет Ил-76 с украински военнопленници се е разбил

Самолет Ил-76 на руските военновъздушни сили се разби в Белгородска област. Това съобщиха от руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС и Ройтерс.

"На 24 януари тази година, около 11:00 часа московско време (10:00 часа българско време), самолет Ил-76 се разби в Белгородска област при изпълнение на планов полет", се казва в съобщението.

Според ведомството на борда са се намирали 65 пленени военнослужещи от украинските въоръжени сили, транспортирани до Белгородска област за размяна, както и шестима членове на екипажа и трима придружаващи служители. Комисия на руските ВВС излетя на мястото на катастрофата на Ил-76 в Белгородска област, за да установи причините за катастрофата.

На място са изпратени медици и служители на реда, съобщиха от оперативните служби.

Катастрофата е станала в Корачанския район на Белгородска област, североизточно от областния център Белгород.

Засега не се съобщават възможни прични за инцидента, нито данни за състоянието на пътниците и екипажа.

По-рано телеграм канали и военни блогъри съобщиха за катастрофата на Ил-76 в Корочанския район на Белгородска област, като публикуваха видео, на което се вижда, че самолетът пада и се взривява на земята.

Украински медии твърдят, позовавайки се на източник от украинските въоръжени сили, че "това е тяхна работа". Този цитат е даден от "Украинская правда" и РБК-Украйна. Според източника падналият Ил-76 не е транспортирал пленници, а "вероятно" ракети за системата за противовъздушна отбрана С-300.

По-късно Украинская правда редактира новината, премахвайки думите за "работата" на украинската армия.

Кремъл отказа да коментира съобщението на Министерството на отбраната. "Това е съвсем нова, свежа информация. Сега ще се заемем с това", каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Ил-76 е военнотранспортен самолет, предназначен за превоз на войски, товари, военно оборудване и оръжия. Обичайно има екипаж от петима души и може да превозва до 90 пътници.