Руски военни мародерстват в Курска област

През септември 2022 г., депутатите от руската Дума допълниха Наказателния кодекс и въведоха наказание за мародерство - до 15 години колония, но няма нито един осъден за това, въпреки безбройните клипове в социалните мрежи

Новини
16:42 - 07 Септември 2024
1860
Руски военни мародерстват в Курска област

Жителите на граничните градове и села на Курска област, към които Въоръжените сили на Украйна се приближават, не искат да се евакуират, защото се страхуват, че техните домове ще бъдат разграбени от руски военни, съобщава bbc.ru. И с основание - в социалните мрежи все по-често се появяват видеа, на които руски военни изнасят стока от магазини и вещи от къщи, пише СЕГА.

Телеграм каналът "Пепел. Курск" публикува видео как трима руски военнослужещи  ограбват склад на Wildberries в село Званное, в Глушковския район. Няколко дни преди това двама военни от Чечня ограбиха магазин за мобилни устройства на "Мегафон" в Глушково. Тогава известният Z-блогър Роман Альохин, назначен за съветник на губернатора на Курска област Алексей Смирнов, твърдеше, че виновните са били оперативно идентифицирани и задържани, и предложи радикално да се реши проблема с мародерството. "Обръщам се към всички кретени, които носят военна униформа и си позволяват да ограбват мирните жители в граничните райони, които от първите дни на специалната военна операция ги хранеше, обличаше, обуваше и  переше: вие сте завършени нищожества и единственото наказание за вас е смърт", написа той в Телеграм канала си.

Скоро обаче стана ясно, че това съвсем не е изолиран случай. В социалните мрежи могат да се намерят множество постове, в които руснаците се оплакват от руските мародери в евакуираните села. Повечето не смеят да се обърнат към органите на реда, а тези, които го правят, получават отговор, че е невъзможно да се докаже, че техните домове са ограбени именно от руски военни, а не от съседите им или от самите тях.

Един от  жителите на село Кореньово, Курска област, започна да събира снимки и видеа от съседите си на ограбените домове, за да се опитат да подадат колективен иск за загубата на имуществото.

Когато в първите месеци на войната военнослужещите от руската армия по аналогичен начин мародерстваха в  украинските градове и села и изпращаха награбената битова техника у дома, руските власти твърдяха, че това е фейк и опит да се дискредитира армията.

Местните жители обаче нямат никакви илюзии кой мародерства. На видеото, на което се вижда ограбването на магазин за детски дрехи "Капитоша" в Кореньово, намиращо се на 20 км от границата, женски глас коментира зад кадър: "И това е нашата, руска армия, нашите защитници". Местен жител разказва пред  Astra, че "военните ограбиха практически всички търговски обекти".

Публикувано бе видео на словесен сблъсък на местни жители на Петровка, Белгородска област, с руски военни, които изнасят вещи от къщите на местните жители.

През септември 2022 г., половин година след началото на руското нахлуване в Украйна, депутатите от руската Дума допълниха Наказателния кодекс и въведоха наказание за мародерство - до 15 години колония. От официалната статистика обаче става ясно, че няма нито един осъден през 2022 и 2023 г. за мародерство. За 2024 г. все още няма статистика, но в базата на съдебните решения също не се намират присъди по този член.

Затова пък от началото на войната съдилищата в Русия са разгледали около стотина дела за "фейкове" - критични изказвания в интернет за мародерство, особено в украинската Буча.

Съдилищата също така отчитат, че местните мародери - жителите на граничните райони, които обират напуснатите от съседите им къщи, са пострадали от обстрелите на ВСУ.

В Курской области русские военные не теряют времени даром и продолжают мародёрить.

В российских Telegram-каналах публикуют кадры их «подвигов»: разбили стекло в машине, попытались её угнать, проникли в продуктовый магазин, заняли чей-то дом и украли скутер. pic.twitter.com/lHDxiVqF6c

— Пан Пачковский (@Q0MT6pFmbVqynsM) September 3, 2024 ">