Рускини пяха „День Победы“ на Альоша

Жени от Минск, Литва, Одеса и Ленинград, които са омъжени в България, се включиха в тържествата на Деня на победата

Актуални новини
18:59 - 09 Май 2020
8786
Рускини пяха „День Победы“ на Альоша

Песен за Альоша и „День Победы“ екнаха точно в 12 часа в нозете на гранитния руски войник на Бунарджика. Така жени от Минск, Литва, Одеса и Ленинград, които са омъжени в България, се включиха в тържествата на Деня на победата. 

Тази година заради пандемията от коронавирус масовите поклонения са отменени, но всички руснаци по света отбелязват 9 май едновременно в 12 часа с песен. Мила, Ала, Елена и още техни приятелки заснеха своята на видео и я споделиха във фейсбук страницата „Руские в Старой Загоре“. А много пловдивчани, които също се изкачиха да оставят цвете в памет на загиналите, ги аплодираха по време на изпълнението, пише "Марица". 

Денят на победата събра в Пловдив дамите от Хасково, Стара Загора, Бургас, Варна. Ала е от Ленинград, но е омъжена в Хасково. Баща ми е бил блокадник, гасил е бомби на покривите. По време на войната са ги хвърляли от самолети, за да предизвикат пожар в домовете, а деца са дежурили на покривите на къщите, за да потушават пламъците с чували с пясък, разказа жената.  Татко й Борис Голдев има медал за проявената си смелост. Всички са с дядовци, починали във войната.

Снимки: Марица