Рускиня стана шеф на европейската централа на ООН

Назначението ѝ идва в момент, когато Русия укрепва влиянието си в ООН

Политика
17:14 - 31 Май 2019
2633
Рускиня стана шеф на европейската централа на ООН

Руският дипломат Татяна Валовая е обявена за следващия генерален директор на офиса на ООН в Женева, което прави бившата журналистка първата жена, назначена за ръководител на европейската централа на световната организация.

Назначението от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш възстановява лидерството на Русия като роля, която руските дипломати играят от почти две десетилетия след разпадането на Съветския съюз (1993—2011 г.).
Дългогодишният датски ветеран на ООН Михаел Мелер заемаше длъжността от 2013 г. насам. В изявление ООН определи Валовая като "над 35 години богат опит в журналистиката, дипломацията и държавната служба", цитира АФП. В момента тя работи за Евразийската икономическа комисия - регионален орган, който включва Русия, Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан, отговарящ за интеграцията и макроикономиката. Започва кариерата си като журналист в московския "Икономически вестник" през 80-те години, преди да се присъедини към дипломатическия корпус като трети и по-късно втори секретар в Постоянната мисия на Русия към Европейския съюз в Брюксел от 1989-94г.
Тя е била директор на отдела за международно сътрудничество в руското правителство от 1999 до 2012 г., включително и при президента Владимир Путин. Номинацията й идва в момент, когато Русия укрепва влиянието си в ООН в Женева, като попълва част от празнотата, оставена от Вашингтон, която при президента Доналд Тръмп все повече се увеличава. Съединените щати миналата година се оттеглиха от Съвета на ООН по правата на човека в Женева, обвинявайки го в пристрастие срещу Израел. И все още остава незаета от тях позицията на посланик в европейския щаб на световното тяло, която е незапълнена, след като пратеника на Барак Обама напусна преди повече от две години.