Руските кибератаки са се увеличили с над 300% в страните от НАТО

Русия
11:39 - 16 Февруари 2023
1272
Руските кибератаки са се увеличили с над 300% в страните от НАТО

Руските кибератаки в страните от НАТО са се увеличили четири пъти през миналата година в сравнение с 2020 г., а в Украйна - повече от три пъти за същия период.

Скокът на атаките, който съвпадна с инвазията на Москва в Украйна на 24 февруари 2022 г., е знак за това как кибервойната ще става все по-разпространена в бъдещите конфликти, заяви американският технологичен гигант Google в свой доклад.

"През 2022 г. Русия увеличи с 250% таргетирането на потребители в Украйна в сравнение с 2020 г.", се посочва в доклада. "Таргетирането на потребители в държави от НАТО се е увеличило с над 300% за същия период".

В доклада се казва, че подкрепяните от руското правителство хакери са увеличили кибероперациите от 2021 г. по време на подготовката за инвазията, събощи АФП. Авторите му са забелязали "повече разрушителни кибератаки в Украйна през първите четири месеца на 2022 г., отколкото през предходните осем години, като атаките са достигнали своя пик около началото на инвазията". Хакери, спонсорирани от руските въоръжени сили, "са използвали разрушителен зловреден софтуер, за да нарушат и влошат правителствените и военните способности на Украйна", се казва в документа.

Действията им - включително срещу потребители в НАТО - варира от превземане на уебсайтове и събиране на разузнавателна информация до информационни кампании за промяна на общественото мнение, включително в полза на руската наемническа групировка "Вагнер". "Ясно е, че киберпространството вече ще играе неразделна роля в бъдещите въоръжени конфликти, допълвайки традиционните форми на война", заявиха от Google.