Руските сили се насочиха към нови градове

Инвазията на Русия е причинила щети на украинската икономика за 119 милиарда долара

Русия
12:32 - 11 Март 2022
2765
Руските сили се насочиха към нови градове

В централния украински град Днипро (бившият Днепропетровск) бяха обстреляни граждански обекти, като загина един човек, съобщиха от службата за спешна помощ, което изглежда е първата директна атака срещу града.

Рано в петък "имаше три въздушни удара по града - поразяване на детска градина, жилищна сграда и двуетажна фабрика за обувки. Един човек е загинал", се казва в изявление на службите за спешна помощ.

В петък беше съобщено и за обстрел на Луцк, град в северозападна Украйна. "Експлозии откъм летището", написа кметът на Луцк Игор Полишчук във Facebook.

Руското министерство на отбраната заяви на брифинг, че негови войски са се насочили към летищата в Луцк и Ивано-Франковск, друг западноукраински град на около 250 км южно от Луцк.

"Военните летища в Луцк и Ивано-Франковск са извадени от строя", заяви говорителят на министерството Игор Конашенков.

Инвазията на Русия в Украйна е причинила щети на украинската икономика за 119 милиарда долара, съобщи междувременно заместник-министърът на икономиката Денис Кудин, цитиран от Ройтерс. 

75 процента от предприятията в засегнатите от войната райони са спрели работа. Руските сили досега са унищожили инфраструктура, сгради и други физически активи на стойност най-малко 100 милиарда долара, каза ден по-рано главният икономически съветник на украинското правителство Олег Устенко.

Войната е довела до пълно закриване на половината от украинския бизнес, докато другата половина работи доста под капацитета си, каза Устенко.