Руските туристи питат: Кога България ще отвори границите си за нас?

Актуални новини
18:32 - 29 Юли 2020
6363
Руските туристи питат: Кога България ще отвори границите си за нас?

Милиони руски туристи са готови при първа възможност да заминат на почивка в чужбина. Това обявиха от Асоциацията на туроператорите в Русия. Има интерес и към България, съобщава БНР.

На специална пресконференция изпълнителният директор на асоциацията Майя Ломидзе припомни, че от 1 август руските граждани ще могат да пътуват до Великобритания, Танзания и Турция.

"От изброените дестинации безспорно туристическа е Турция. Вече виждаме активизиране на нашите туристи. То започна в момента, в който стана ясно, че се възобновяват международните авиосъобщения. Броят на записванията може само да ни радва," обясни Ломидзе.

От Асоциацията на туроператорите съобщиха, че Малта и Хърватия вече са готови да приемат руснаци. Някои руски медии споменават и Унгария. Има интерес и към възобновяване на полетите до България.

В посолството ни в Москва, в националното ни туристическо представителство и в офиса на националния ни авиопревозвач "България Ер" постъпват множество запитвания както от руски туроператори, така и от собственици на недвижими имоти кога България ще отвори границите си за руски граждани.

Междувременно президентът Владимир Путин увери, че обстановката с разпространението на коронавируса в Русия се нормализира.

"Заразените с коронавирус в Русия постепенно намаляват. По оперативни данни броят на новите случаи в момента практически е два пъти по-малък в сравнение с пиковите стойности през май", каза президентът.

Преди 5 години новината през лятото бе, че България е на първо място сред дестинациите, подходящи да приемат руския туристически поток. „Руснаците са сред най-многобройните чуждестранни туристи в българските летни курорти и за нас като администрация е много важно да създадем най-добрите условия и да стимулираме повече техни пътувания към страната ни”, каза пък през 2016 г. тогавашният министър на туризма Николина Ангелкова. Тя подчерта, че Министерството на туризма последователно работи за насърчаване на туристопотока между нашите две страни вече повече от 1 година. За този период бяха постигнати редица облекчения за пътуванията за руски туристи. 

От години е ясно, че България е най-известна в Русия с възможностите за лятна почивка, но тя има много какво още да предложи – планински, балнео и спа, религиозен и еко туризъм.

Около половин милион туристи от Русия всяка година идваха до миналата година в България. Значителна част от тях имат недвижими имоти на крайбрежията – според различни оценки около 30 000 души, съобщи през март 2019 г. вече бившият премиер на Русия Дмитрий Медведев при откриването на българо-руски бизнес форум в областта на туризма.

Добрата туристическа инфраструктура на добра цена и климатът привличат най-вече руските туристи. Сигурността също е много важна черта. С една дума – тук са създадени всички условия за добра и пълноценна почивка, включително и с деца“, подчерта Медведев. Той съобщи, че около 50 000 българи ходят на почивка в Русия. Заради коронакризата очевидно туристичкият поток от Русия към България тази години е силно редуциран, а затварянето на границите през март на практика стопира пътуванията на граждани на двете държави, което е голям проблем, както за туризма, така и за хиляди семейства с близки в Русия и в България.