Руските въглища поскъпват след като ЕС одобри въвеждането на ембарго

Новини
14:10 - 11 Април 2022
2235
Руските въглища поскъпват след като ЕС одобри въвеждането на ембарго

След като постоянните представители на страните членки на Европейския съюз (ЕС) одобриха въвеждане на ембарго върху руските въглища и затварянето на европейски пристанища за руските кораби в рамките на петия пакет от наказателни мерки срещу Русия, цените за въглищата започнаха отново да се повишават. 

Днес цената на въглищата в индекса "API2 в Ротердам" (API2 Rotterdam Coal Futures) е 300 долара за тон. Само за днес цената се повиши с 5 долара на тон, защото борсата вчера затвори на цена от 295 долара за тон. Миналия понеделник въглищата от ротердамската борса се продаваха за 262 долара за тон.

Все пак тези цени са доста по-ниски от абсолютния рекорд, който бе отчетен на 8 март - 459,80 долара за тон.

На стоковата борса в Джънжоу, Китай, въглищата в петък вечерта бяха поскъпнали до над 280 долара за тон. В индекса "API4 Ричардс Бей въглищни фючърси" (API4 Richards Bay Coal Futures) цената им само за миналата седмица се повиши с 32 долара за тон - до 250 до 282 долара за тон.

По данни на ICE Future, в петък борсата затвори при цени на априлските фючърси за въглищата в Нюкасъл (Австралия) от почти 292 долара за тон, докато в понеделник цената им беше 264 долара за тон. Пристанището на Нюкасъл е световен лидер по износ на каменни въглища.

Русия е третият най-голям износител на въглища в света. Индонезия е първа, но през януари забрани износа, за да гарантира вътрешните си доставки. Австралия е вторият най-голям износител на въглища в света.