Руските власти пак погнаха Навални

Политикът поясни, че властите искат да му попречат да пътува из страната

Свят
15:59 - 17 Юли 2020
1347
Руските власти пак погнаха Навални

Руската полиция проведе нова акция в офиси на основния опозиционен лидер Алексей Навални. Критици на Кремъл обвиняват властите в опит за смазване на дисидентите, информира АФП.

Александър Головач, адвокат, който работи за Фонда за борба с корупцията на Навални, публикува видео в социалните мрежи, на което се вижда полицаи да влизат в офисите в южната част на Москва.

Навални, който е разпитан от разследващи коментира, че му е забранено да напуска столицата като част от нов наказателен случай срещу него.

44-годишният поясни, че властите искат да му попречат да пътува из страната за организиране на стратегия за тактическо гласуване против лоялни на президента Владимир Путин кандидати преди регионалните избори през септември.

Миналата година прокремълските кандидати понесоха загуба на изборите в Москва и Навални призова поддръжниците си да използват същата тактика срещу управляващата партия "Единна Русия" през септември.

Опозиционерът каза още, че е бил разпитан от властите като част от ново разследване за коментари, които е направил в социалната мрежа.

През юни Следственият комитет съобщи, че Навални е заподозрян в оклеветяване на ветеран от Втората световна война.

Леонид Волков, съюзник на Навални, предполага, че акцията на полицията може да е свързана с новия случай.

Властите многократно обискираха офисите на Навални. Опозиционният политик също е разследван многократно.