Руските военни около Украйна са 149 000

Няма да нападаме сепаратистите в Донбас, увери военният министър Олексий Резников

Новини
12:42 - 18 Февруари 2022
1618
Руските военни около Украйна са 149 000

Украинският министър на отбраната заяви днес, че числеността на руските войски около страната е достигнала 149 000, предаде АФП. Той подчерта, че Украйна няма намерение да напада проруските сепаратисти в Донбас.

„Наблюдаваме дивизии от руски войски, които наброяват 129 000. А заедно с военноморският и военновъздушният компонент числеността достига 149 000“, каза Олексий Резников в парламента.

Той призова жителите на териториите в Източна Украйна под контрола на проруски сепаратисти да не вярват в пропагандата на Русия за „украинско настъпление“.

„Пак подчертавам: Украйна подсилва отбраната си, но ние нямаме намерение да предприемаме каквито и да е силови действия по отношение на временно окупираните територии в Донецка и Луганска област или Крим. Ние ще се движим по политико-дипломатически път, за да не бъдат изложени на опасност нашите граждани там“, каза министърът.

Резников се обърна към жителите на тези райони с думите:

„Хора, не се страхувайте. Не Украйна е вашият враг. А тези, които уж искат да ви защитят от Украйна. Не вярвайте на слухове за украинско настъпление. Украинската армия е готова за каквото и да е развитие на събитията в отбрана“.