Руския флот мести корабите си, страхува се от атака

Поне десет съда от Черноморския руски флот от военноморската база в Новоросийск са препозиционирани поради опасения от възможно украинско нападение

Новини
14:09 - 14 Януари 2023
4164
Руския флот мести корабите си, страхува се от атака

Русия е преместила поне десет съда от Черноморския си флот от военноморската база в Новоросийск поради опасения от възможно украинско нападение, пише британското министерство на отбраната в ежедневната си разузнавателна сводка за войната в Украйна, предаде ДПА.

"Предвид броя и вида на плавателните съдове, разположени в открито море по едно и също време, то подобна активност вероятно е свързвана с разсредоточаване на флота в отговор на конкретна заплаха за Новоросийск, която Русия смята, че е установила", пише министерството в Туитър.

Новоросийск е пристанищен град в руския Краснодарски край. Британското министерство заяви, че е "малко вероятно" това действие да е подготовка за руски удари с крилати ракети и че е "много малко вероятно" това да са приготовления за морскодесантни нападателни операции.

Черноморският флот на Русия "като цяло продължава да е неподвижен поради възможни заплахи от страна на Украйна и продължава да отдава приоритет на защитата на силите си пред нападателните и патрулните операции", се казва в разузнавателната сводка.