Руският астролог Сергей Курапов пред Lupa.bg: Драматичните отношения между Америка и Тръмп най-вероятно ще достигнат своя финал през 2020-та (II част)

Нещо за четене
14:50 - 30 Април 2020
22843
Руският астролог Сергей Курапов пред Lupa.bg: Драматичните отношения между Америка и Тръмп най-вероятно ще достигнат своя финал през 2020-та (II част)

Сергей Курапов е популярен руски астролог, директор е на Института по практическа астрология от неговото основаване през 1995 г. Занимава се с астрология от 1983 г. Автор е на астро-исторически изследвания, занимава се със социално-политически прогнози, астро-психология, медицинска астрология. От 2002 г. е ръководител на ежегодното издание „Популярен астрологичен календар“. В първата част на интервюто със Сергей Курапов, което Lupa.bg публикува той обясни защо е избухнала глобалната криза с коронавируса, анализирайки астрологичните карти и позициите на планетите.

Специалистът разясни, че най-мащабното и най-важното астрологическо събитие през 2020-та е съвпадът на Юпитер и Сатурн във Водолей - знака на новаторството и прогреса и то ще случи на 21.12.2020 г. От този момент през следващите почти 200 години Юпитер и Сатурн ще се съединят в знаците на стихията на Въздуха. Това означава, че започва епохата на Въздуха и завършва епохата на Земята, а тези процеси предшестват идването на Епохата на Водолея. В преходна година, каквато се явява 2020-та се случват глобални трусове - старите структури – финансови и политически се срутват, за да освободят място за нещо ново.

Във втората част на интервюто Сергей Курапов дава по-подробно разяснение за преходното време между епохите, което е време на сериозни трансформации. Той прогнозира как ще се развие политическата ситуация в Русия и дали президентът Владимир Путин ще засили властта си, какъв е шансът на Доналд Тръмп да спечели втори президентски мандат, както и какво е бъдещето на Европейския съюз.


- Г-н Курапов, с какво се характеризира настъпващата след 21.12.2020 г. епоха на Въздуха?

- За Въздуха е свойствено значението на личността – важна е човешката индивидуалност и именно тя трябва да е една от най-важните ценности през тази епоха. Има идеалистическа представа за епохата на Въздуха - че тогава ще властват хуманизмът, човеколюбието, демокрацията и това ще е свързано с факта, че човекът е най-важната ценност. Най-важните признаци на настъпващата епоха това са разрушаването на границите, равенството и справедливостта. Тук ще направя съпоставка с епохата на Земята - тогава се построиха системите, характеризиращи се с вертикално подчинение - това е характерно за последните 20 години. Това бе период на регрес. Нагледно това на първо място се случи в Русия. А защо тук? Мисля, че е разбираемо.

Най-големите разрушения на земната система се проявиха именно през последните две десетилетия. В края на 80-те и началото на 90-те рухна Желязната завеса, промениха се политическите системи. А през последните години от епохата на Земята в Русия се случиха много показателни за края на епохата неща. Първото проявление беше, че на власт дойде подполковник от ФСБ/КГБ. Както знаем, тази система бе олицетворение на най-твърдата, най-репресивна организация на земния Съветски съюз, основан на диктатурата и на йерархичната власт, която подтиска личността. Първият политически указ на новия президент на Русия беше връщането на химна на Съветския съюз.

От астрологическа гледна точка много важно е какво се случва в началото на даден процес, тъй като то дава информация какво може да се случи в бъдещия цикъл. Подобни информационни точки са много важни. И това събитие - връщането на съветския химн беше много ярко символно събитие. Тогава като че ли на никого не му направи особено впечатление и мнозина не разбраха смисъла му. Сега всички си спомнят това и вече разбират какво се е случило – това бе опит за връщане на миналото. Не е случайно, че и именно такива хора се оказаха на власт. Прояви се чувство на носталгия към тоталитарния режим, дори към Сталин дори, миналото се идеализираше. Хората си спомняха само хубавото и не забелязваха минусите. Тоест в хората се надигна вътрешна енергия към връщане към миналото. А тази енергия е признак на регреса.

В същото време обаче времето се движи по свои собствени космически закони, т.е. то се движи към епохата на Въздуха - на новаторството и прогреса. А когато нещо го връща назад, към предишната епоха, това вече е регрес. Това е еволюционен вектор и по време на такива преходни регресивни периоди на власт идват хора, които не само телом и духом принадлежат на миналото и се опитват с всички сили да го върнат, но те реално не познават новото, за тях смисълът е само в старото. Това са хора, които не виждат и не разбират самото понятие еволюция. Тяхната основна позиция е, че няма еволюция. Защо? Защото те гледат назад. И тази тенденция за връщане към миналото може да стане толкова мощна, че миналото да се върне не само в една сфера. Случва се едва ли не връщане в Средновековието. Тези регресивни тенденции може да бъдат много мощни. Това са прояви на регрес и на своеобразна контрареволюция – съпротива и страх към всичко ново и отрицание на еволюцията и на движението напред.

Страхът от бъдещето е разбираем. Човечеството така е устроено, че винаги е трудно да се нагодиш да живееш в период на промени. Съществува неизвестност, защото трябва да се променяш и да бъдеш гъвкав. А ти вече си се адаптирал към сегашната система и адаптацията е болезнен процес. И точно тогава настъпват кризите, а най-страшната проява на кризата е войната. Преходните периоди от една система в друга са свързани и с липсата на ресурси – материални, духовни, информационни, символни, властови. Те се изтощават и е необходимо да се изработят нови механизми, които да създадат нови ресурси, които да удовлетворяват новите потребности. Това е сложен процес и това също е аспект, който се отразява в астрологията. Когато няма визия за бъдещето остава само един изход – най-неприятният – борба за съществуващите ресурси, които се изчерпват. И тъй като те са малко значи трябва да бъдат отнети от някого и да бъдат дадени на други. И тази борба за ресурси довежда до избухването на войните.

Сега се намираме в такъв период, в който преобладават растящите цикли на бавните планети. Смята се, че социалните процеси символно са свързани с бавните планети от Слънчевата система. Всяка от тези пет планети има съвместен цикъл с другите. Смята се, че всеки цикъл се развива от 0 до 180 – началото на цикъла съдържа информация за целия цикъл – растящият цикъл може да се сравни с лунните цикли – първа растяща и завършваща фаза. Първият цикъл е свързан с осъзнаването на активното действие. 

Първото двадесетилетие на ХХI век преобладаваха завършващите цикли – и това доведе до регресивната вълна. Най-дълбоката яма е от 2013 до 2020 г., когато преобладават завършващите цикли. В подобни периоди наблюдаваме връщане към миналото, неразбиране на бъдещето и този регрес не мотивира човечеството да се движи напред. И ние сме в самия край на този период. Започвайки от втората половина на 2021 г. този цикличен индекс започва да навлиза в зоната на растящите цикли и съществува надежда, че хората ще започнат да осъзнават настъпването на новото време. Ще се появи обществен оптимизъм – това е моята прогноза, която обаче не бих искал да бъде характеризирана като предсказание. Да ви кажа, за мен истинската астрология е вид прогноза, а не предсказание. Бих искал обаче да допълня, че силите на регреса не се предават. 

- Какво показва астрологичната карта на властта в Русия? Във вашата страна трябва да се проведе референдум за промени в Конституцията, които да дадат право на Владимир Путин да остане на власт до 2036 г. Заради пандемията допитването беше отложено.

- В Русия е построена вертикална система на властта. Затова картата на лидера е много важна за политическата карта на страната. Има и две карти, които смятам, че са важни за Русия – картата на гласуването за суверенитета на Русия през 1990 г. и картата на вдигането на руския флаг над Кремъл – на 31 декември 1991 г. Тогава Михаил Горбачов официално подаде оставка като президент на СССР, заяви, че вече няма Съветски съюз и предаде властта на Борис Елцин, който бе президент на Русия. Символически беше вдигнат флагът на Русия. Това време е зафиксирвано на астрологичните карти.

Но в системата на властта що се отнася до авторитарни системи, картата на лидера, който вече 20 години е на власт, е много важна. Тя отразява определени моменти. Ситуацията в момента е противоречива и кризисна, не само заради пандемията. Говорейки преди малко за духа на миналото, имах предвид и следния факт, що се отнася до Русия. Първата инагурация на Путин като президент на 7 май 2000 г. бе ознаменувана със съвпада на Юпитер (планетата символизира реда, закона, правосъдието, справедливостта, социално-икономическите постижения, б.а.) и Сатурн (символизира дълга, отговорностите, задълженията, но и старостта и самотата, б.а.) в земния и устойчив Телец. 

През тези 20 години определени хора и сили построиха тази властова система и държавност в Русия, на която сме свидетели до момента. Тя обаче вече става недееспособна. Тя не съответства на духа на новото време. Затова по пътя на логиката трябва да бъдат извършени промени. Това, на което сме свидетели днес в Русия, са последните опити на регреса да запази статуквото. Тази година е регресивна и този аспект Сатурн с Плутон също е много сложен.

Убийството на руския император Александър II съвпадна с този аспект. Тогава на власт дойде Александър III, който сложи край на реформите, а неговият режим бе връщане назад. По времето на император Александър III в Русия се установява полицейски режим и периодът се характеризира с репресии. Сега, през 2020-та в Русия се води ожесточена борба между силите на миналото и силите на бъдещето. Израз на тази борба са промените в Конституцията. Смисълът на конституционната реформа е в още по-голямо усилване на вертикала на властта, граничещо с диктатура. При всички случаи това е усилване на властовите пълномощия на тези, които стоят на върха на пирамидата – т.е на президента. На върха на тази пирамида са президентът плюс правителството плюс различни групировки.

Това още повече говори за това кризисно време – съвпадът на Сатурн с Плутон се намира в напрегната квадратура с Меркурий. В картата на властта Меркурий е разбирането за това как трябва да бъде устроена идеологията и какво да е устройството на държавната система. И това противоречие и конфликтът се изразяват в опит за усилване на влиянието на президента. Това е началото на тази криза – криза на структурите, криза на системата. Кризата започна при съединението на Сатурн с Плутон. Астрологически тази криза на системата съответства идеално на съвпада на планетите.

Кризата се изразява в смяната на правителството, на която станахме свидетели в средата на януари. Тя е свързана и с конституционния преврат, защото промените в Конституцията нарушават съществуващата Конституция, където е записано, че за да бъде променена се свиква Конституционно събрание и след това промените се утвърждават на референдум. А сега какво се случи? Предложените от президента промени бяха гласувани в двете палати на парламента - Държавната Дума и Съвета на Федерацията. А след това ще има всенародно гласуване, което дори не е референдум. Защото референдумът се провежда по определени правила, които обаче не им харесват. Това ще е просто някакво допитване. То ще бъде законно, ако в него вземат участие повече от половината граждани, имащи право на глас и ако от гласувалите повече от половината подкрепят т.нар. промени. Властта се страхува от истински референдум и затова свикват някакво гласуване. А това говори за очевидна криза на системата.

- Да обърнем внимание на другата велика сила - САЩ. Президентът Доналд Тръмп уверено се е устремил към втори мандат. Какви са неговите шансове още 4 години да управлява от Белия дом?

- Бих искал първо да направя един паралел между астрологичната карта на САЩ и Плутон. През ХХ век, когато Плутон се движи през кардиналните знаци САЩ преживяват кризи, чиито етапи резонират с напрегнатите аспекти на Плутон по отношение на важните планети в американската карта в Рак. (4 юли - денят на приемането на Декларацията за независимост се смята за деня, в която се раждат Съединените американски щати, б.а) Така е през 30-те години, когато Плутон се движи в Рак, както и през 70-те, когато Плутон преминава през Везни. Кризите приключваха с идването на нов президент, който извършваше важни реформи и извеждаше страната към нови върхове. Така беше при Рузвелт и при Рейгън. Това се случваше, когато Плутон се намираше в аспект с последната планета в Рак - т.е. с Меркурий. През 2020-2021 г. Плутон е в опозиция на Меркурий в картата на САЩ, а това означава, че страната се нуждае от промени.

През 2020 г. 6 затъмнения непосредствено засягат важни точки от картата на САЩ. Специално бих искал да обърна внимание на слънчевото затъмнение на 14.12.2020 г., което в картата на САЩ се намира в опозиция на Марс. То е особено интересно, тъй като съвпада по зодиакалния градус с лунното затъмнение от 1946 г., което "подари" на Америка и на света сегашния американски президент Доналд Тръмп. Той се е родил 4 часа преди точното лунно затъмнение на 14.06.1946 г. И подобно "включване" в неговата карта, заедно с други астрологични и не астрологични обстоятелства, говори за това, че драматичната връзка между Америка и Тръмп трябва да достигне своята кулминация и с голяма вероятност - до финал.

Освен това затъмнението на 14.12.2020 попада в опозиция на Слънцето в картата на руския суверенитет. В картата на взаимоотношенията САЩ-Русия се активизира синастричния съвпад на Марс от картата на САЩ със Слънцето от картата на Русия. Това е много динамичен, дори конфликтен аспект, което означава, че трудно може да очакваме спокойно и леки отношения между двете държави. (Синастрията означава сравнение между хороскопите на двама души или сравнение между наталните карти на две държави, за да се изчисли тяхната съвместимост, б.а.)

Също така през времето, когато затъмненията са се случвали по оста Близнаци - Стрелец, която е главната ос в картата на САЩ, Уран заедно с десцендента и Марс в 7-ми дом, почти винаги през последните 100 години Америка се превръща в участник в сериозни международни конфликти и кризи. Нека си спомним само двата последни периода - 2010-2013 и 2001-2003 г. През 2011 г. започна военната кампания в Либия, която завърши със свалянето от власт и убийството на Кадафи. В периода 2001-2003 г. станахме свидетели на терористичния акт от 11 септември 2001 г., войната в Афганистан и войната в Ирак от 2003 г., която завърши със свалянето на Саддам Хюсеин.

- А каква ще бъде съдбата на Евросъюза?

- В ЕС всичко започна еуфорично - през 1993 г. започнаха да приемат една сред друга страните от Централна и Източна Европа. Паралелно с това в някои страни избухнаха кризи. През тези 20 години кризата постепенно се разширяваше – криза в една стана - в Гърция, после кризата обхвана и други държави от ЕС, а кулминацията на кризата беше излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това, което се случи през 20-те години между 80-те и 2000 г. е интересно с това, че една от астрологичните парадигми показва какво ще се случи в следващата епоха и накъде се движи векторът. Първият ракурс е свързан с активното разширяване на Съюза. ЕС е един от най-ярките политически проекти. Астрологичните карти дават на ЕС дават основание да се каже, че преминавайки през кризата, през определена трансформация и през сериозни реформи, ЕС като проект и като система ще се запази. Империите се разпадат, държавите, основани на имперски принцип - също. Но в случая с ЕС това не е така. ЕС се сблъсква с проблемите на глобализацията и на миграцията. Те може сериозно да навредят на ЕС, но не и да го разрушат.

ЕС беше утвърден като политически съюз и като политическа структура през последните 20 години. Сега ЕС е изправен пред предизвикателството да проведе реформа, която е предизвикана от глобалната миграция, както и от загубата на традиционната държавност.

Астрологичните карти показват че съвпадът на Юпитер със Сатурн във Водолей, т.е. във Въздуха, което е своеобразно движение към свободата. Слънцето обаче е в Козирог. А Слънцето символизира властта и системата на управление, а Козирогът е признак на държавността и на съхраняването на границите. Това означава, че държавите трябва да управляват миграцията. По време на предишната епоха на Въздуха, която беше преди 800 години, Русия беше под татаро-монголското иго. Всички тези скитащи племена без корени получиха тласък да се разпростират по света и малките княжества бяха неспособни да им противостоят. Още една епоха назад – т.е преди 1600 години - това беше нашествието на варварите и Великото преселение на народите, когато загина цивилизацията на Римската империя. Сега картите показват точно това - че държавите трябва да намерят начин да решат проблема с глобалната миграция. Както казах в началото 2020-та ще е много сложна година и просто трябва да имаме търпение и да преминем през кризите.