Руският топ астролог Сергей Курапов пред Lupa.bg: Нова светла епоха настъпва на 21 декември, дотогава ще е много трудно

Астрология
12:45 - 28 Април 2020
38598
Руският топ астролог Сергей Курапов пред Lupa.bg: Нова светла епоха настъпва на 21 декември, дотогава ще е много трудно

Сергей Курапов е популярен руски астролог, директор е на Института по практическа астрология от неговото основаване през 1995 г. Роден е през 1953 г., по образование е инженер, завършил е Московския държавен технически университет "Н. Бауман". Занимава се с астрология от 1983 г. Автор е на астро-исторически изследвания, занимава се със социално-политически прогнози, астро-психология, медицинска астрология. Разработил е редица астро-компютърни програми. В Русия е известен със своите многобройни статии и публикации в пресата и специализираните астрологични издания. Бил е водещ на телевизионно предаване за астрология. Автор е на книгата „Астрология и дълголетие“. През 1997-1999 г. е главен редактор на изданието „Нов астрологичен алманах“.

От 2002 г. е ръководител на ежегодното издание „Популярен астрологичен календар“ на Института по практическа астрология. Има обширна консултантска практика, провежда астрологични обучения и семинари, включително и в България. В различни издания е прогнозирал с изключителна точност оставките на руските правителства, военната и политическа криза в Русия през 1999 г., финансовата криза в САЩ от 2007-2008, довела и до световната финансова криза, повишението на курса на еврото, падането на цените на нефта и др. В края на 2019 г. Сергей Курапов прогнозира, че 2020-та ще е много трудна и сложна година и човечеството ще е изправено пред сериозни изпитания. Както той сам сподели пред Lupa.bg за съжаление се е оказал прав. Г-н Курапов даде ексклузивно интервю пред Lupa.bg, в което обяснява защо избухна глобалната криза с коронавируса, анализира политическите и глобалните процеси през следващите месеци до края на годината и дава прогнозата кога човечеството ще види светлина в тунела. Публикуваме интервюто в две части.

- Г-н Курапов, в края на 2019 г. прогнозирахте, че 2020-та ще е много напрегната година. Това напрежение, неочаквано за цялото човечество, избухна още в началото на годината. Светът е изправен пред сериозно изпитание, на карта е поставено оцеляването на човешката цивилизация. Коронавирусът, който тръгна от Китай, се разпространи светкавично по света, задуши в хватката си Европа, Америка, Азия. Какво всъщност се случва, г-н Курапов?

- Периодът 2019-2021 г. и конкретно 2020 г. е крайно напрегнат. Нито една година от ХХI век досега не е била толкова напрегната и сложна, така както се очертава да бъде настоящата 2020-та. Вече нагледно се вижда, че в различни региони на света избухват кризи и конфликти, а коронавирусът е израз на глобалната криза, която обхвана човечеството. В същото време обаче бързам да кажа, че 2020-та открива пътя на важни промени, които ще доведат до настъпването на нова, светла епоха.

А настоящата глобална криза е възможност да бъдат решени или поне да започне решаването на натрупаните през годините проблеми в различни сектори. Намираме се в много важен момент, който определя духа на времето. И от него зависи какво ще се случи. Времето се движи по свои собствени закони. Ако се вярва в космическите закони, то те се разпростират върху всичко – и духовно, и материално и влияят върху всичко, което се случва в нашия свят. Това е свързано с определен контекст и с особеностите на развитието на човечеството на тази планета.

Коронавирусът е проекция на това кризисно време, в което в момента се намира човечеството. Тази криза съответства на символиката на основния аспект на тази година, както и на факта, че се сменят епохите. Смята се, че на всеки 200 години настъпва нова епоха. Сега се очаква да настъпи епохата на Въздуха. Тя обаче не бива да се бърка с епохата на Водолея, която обхваща период от около 2000 години и ще настъпи след повече от 200 години. Най-мащабното и най-важното астрологическо събитие през 2020-та е съвпадът на Юпитер и Сатурн във Водолей - знака на новаторството и прогреса. Това ще се случи на 21.12.2020 г.

От този момент през следващите почти 200 години Юпитер и Сатурн ще се съединят в знаците на стихията на Въздуха. Това означава, че започва епохата на Въздуха и завършва епохата на Земята, която продължи 180 години. И подобно мащабно събитие, каквото е смяната на епохите, се случва веднъж на две столетия. Епохата на Водолея ще настъпи след няколкостотин години. А епохата на Въздуха, която настъпва скоро, дава усещане за бъдещото идване на епохата на Водолея.

- Всъщност подобни трусове и кризи, на каквито сме свидетели в днешно време, настъпват в период на смяна на епохите. 

- Да, точно така. Освен това коронавирусът се вписва в символиката на аспекта на съвпада на Сатурн с Плутон. Подобен съвпад настъпва веднъж на 35 години. Съвпадът на Сатурн с Плутон символизира сериозна трансформация, която се изразява в разрушаването на реални материални структури. Плутон заедно с Нептун символно са свързани с масови катаклизми, кризи, катастрофи. Освен това Плутон, както и Нептун, са свързани с масовите епидемии и заболявания.

В този смисъл този коронавирус може да е опасен и заради сериозната криза, която поражда в света. Може да се стигне до катастрофално развитие, чиито последици ще са глобални. За неговата официална поява беше обявено в Китай, а за начало на епидемията беше възприета датата 31 декември 2019 г. – това е в края на миналата година. От астрологическа гледна точка това е много важна дата – аспектът на Сатурн с Плутон влезе в орбис 1 градус, който се смята за пик на действието на двете планети. А този период от влизането в 1 градус се смята за особен. Той може да дава някаква информация за това как ще се развие този аспект. През този период произтекоха много интересни и напрегнати събития – и коронавирусът се появи именно тогава. Това ми дава основания да кажа, че всичко, което е свързано с него, може да бъде кризисно и да има сериозни последствия.

- Вече сме свидетели на глобалната криза – обществена, социална, икономическа, политическа, както и на нов етап от хибридната война - Западът обвинява Китай, че е крил за епидемията месеци наред, държавите по света пък взаимно се обвиняват, че някои преувеличават, други пък, че крият истинския брой на заразените с COVID-19.

- Да, това е проявлението на тази криза, за която говоря. Епидемията е ужасна, има различни версии и слухове за нейната поява и за разпространението й. Съществуват и теории, че вирусът е създаден изкуствено и затова е неконтролируем, че може да мутира и че последствията могат да бъдат опасни за тези, които го прекарват, тъй като има вторични усложнения. Не бих се наел да коментирам подобни теории, споменавам ги в контекста на глобалната криза и стотиците неизвестни, които тя носи след себе си. В астрологичните карти се вижда, че един от факторите за тази глобална криза е и икономическата глобална криза. Това не е само заради коронавируса, който вече удари световната икономика. В картата на епохата се вижда, че до 21 декември 2020 г. има ожесточени аспекти с Венера – а Венера символизира финансовата система и икономиката. И този кризисен аспект Сатурн и Плутон е непосредствено до Венера – и това е показателно за кризата и за нейните политически и финансови аспекти. Влиянието на съвпада на Сатурн с Плутон се почувства в различните региони на света още през 2019 г. То се изрази в обострянето на конфликтите по линията Израел-Палестина-Сирия-Иран, както и между Индия и Пакистан.

-  Г-н Курапов, бихте ли обяснили, връщайки се назад в историята, какви значими световни промени са ставали при съвпада на Сатурн и Плутон?     

- Главните фази на този цикъл през миналия век и в началото на този винаги бяха съпровождани с мащабни кризи от най-различен порядък, с войни и конфликти. Например двете световни войни през ХХ век започнаха по време на фазите на този цикъл. Цикълът символично е свързан с ожесточена трансформация, която често води до глобални конфликти и до разрушаване на съществуващите социално-политически системи, до промяна на международния ред и до рязка промяна в глобален план на съотношението между държавите, както и до прекрояване на граници, до разрушаване на едни държави и до появата на нови страни и режими. Това се потвърждава от редица исторически примери.

Юпитер навлезе в знака на Козирога през декември 2019-та и тогава започна съвпада на трите социални планети - Юпитер, Сатурн и Плутон. Голяма част от 2020-та минава под знака на това събитие, което се случва веднъж на няколко десетки години. През XXI век подобен съвпад се случва за пръв път. Началото на разпада на социалистическия лагер и на СССР, което де факто започна още през 1980-81 г. се свързва със съвпада на Юпитер, Сатурн, Плутон. През 1968 г. имаме съвпад на Юпитер, Уран, Плутон. Да си спомним за Пражката пролет и за нахлуването на войските на Варшавския договор в Чехословакия. През същата 1968 г. Фрация е обхваната от вълна от протести, от студентски бунтове, избухва социално недоволство, породено от социалната криза. Това води до смяната на правителството в Париж и до оставката на президента Шарл де Гол, както и до мащабни промени във френското общество. През 1941 г. имаме съвпад на Сатурн, Уран и Юпитер. Мисля, че няма нужда да припомням, че тогава нацистка Германия напада СССР и започва същинската фаза на Втората световна война.

При последния такъв цикъл - съвпад на Сатурн с Плутон започна разпадането на СССР – това беше периодът 1982-85 г. или т.нар. парад на катафалките в Съветския съюз, когато един след друг умряха трима генерални секретари на КПСС – Брежнев, Андропов, Черненко. Този период фактически стана предвестник на разпадането на социалистическата система и на СССР. Този преходен период, за който говоря – 1982-85 г. отразява последната фаза на Студената война и колапса на съветската система непосредствено преди началото на перестройката на Горбачов.

Всъщност завършващият сега цикъл Сатурн-Плутон започна през 1982 г. Тогава започна разпада на съветската система. Буквално на следващия ден след точното съединяване на Плутон със Сатурн умря съветският лидер Леонид Брежнев (Брежнев умира на 10 ноември, 1982 г., б.а), който бе начело на СССР в продължение на 18 години. След него на власт идва председателят на КГБ Юрий Андропов. Като истински представител на тази ретроградна организация и напълно в съответствие със символиката на съединението Сатурн-Плутон Андропов поема курс към ожесточаване на режима. Той повежда борба с нарушителите на партийната дисциплина, с корумпираните висши чиновници в партийните, държавните и силовите структури. Андропов е на власт 15 месеца. Здравето му се влошава с всеки изминал ден. Той дълги години има проблеми с бъбреците и когато идва на власт бъбреците му почти отказват да работят – според символиката в астрологията бъбреците са свързани с Везните – под чийто знак на съединението Сатурн-Плутон Андропов идва на власт.


- Защо 21.12.2020 г. е особена дата в астрологията?

- Формално тя ознаменува началото на епохата на Въздуха. Тогава настъпва и краят на епохата на Земята, която заслужено бе определена като „епоха на материализма“, във всичките му проявения – комунизъм, капитализъм, които доминираха през ХХ век, нацизмът – също материалистическа идеология. Според тези идеологии раят се пренасяше от небето на земята. Сега ще настъпи смяна на времената. От гледна точка на астрологията смяната на епохите се свързва с цикъла на двете бавни планети – Сатурн и Юпитер, веднъж на 20 години те се съединяват, но има и голям цикъл, който се нарича мутация и приблизително през 200 години те се съединяват в една стихия.

Знаците на зодиака се делят на четири стихии – огън, земя, въздух и вода. И през последните 180 години Юпитер и Сатурн се съединяват в знака на Земята – в Телец, Козирог, Дева. А всичко започна през 1872 г., когато Юпитер и Сатурн се съединяват в земния знак и това беше в Козирог. Това беше свързано със значителни промени в света. А сега завършва този период и на 21.12.2020 г. Юпитер и Сатурн през следващите 180 години ще се съединят в един от знаците на въздушната стихия в първия градус на Водолея.

- Краят на епохата на Земята означава ли край на агресията, тероризма и конфликтите, чийто пик беше през последните 20 години? Ще има ли временно спокойствие за света?

- Има два мощни фактора, които са в резонанс с другите – края на епохата и първото двадесетилетие на този век, което само по себе си е особено. То носи в себе си регрес. Следващата епоха не настъпва веднага. Има интересни преходни периоди, които са своеобразен мост между двете епохи. Нека погледнем някои последни преходни периоди. През 1981-82 г. след земните съединения идват въздушните. През 2000 г. Юпитер и Сатурн се съединиха в земна епоха – в Телец и тази борба бе очевидна. В началото на 80-те години започнаха промени, които никой не очакваше и за всички това, което се случи беше изненадващо и нереално. В епохата на Земята се водеше борба за територии, за ресурси, беше много ясно кои са "нашите" и кои са "чуждите". Водеха се войни за ресурси. В епохата на Земята империите бяха препъни камъка. Те бяха важни в определени периоди, но те бяха разрушени.

Окончателното разрушение на последните империи, включително и на СССР, настъпи в този дълъг преходен период, който започна от началото на 80-те и продължи до 2000 г. Тогава Юпитер и Сатурн се съединиха в знака на Везни. Тогава започна новата епоха, която доведе до рухването на границите и до разпадането на едната от двете антагонистични системи. Светът стана съвършено различен.

По време на тройния съвпад между Юпитер, Сатурн и Плутон в Белия дом в САЩ влиза Роналд Рейгън, който е избран за президент на изборите през ноември 1980 г. Именно Рейгън задейства последния етап на Студената война, като превръща в приоритет а външната политика на САЩ и на Запада победа над СССР. Именно в първите години от управлението на Рейгън бе създадена и задействана тази проглама, която доведе до разпадането на соцлагера и до глобалните промени в света. 

Ключов астрологически фактор тогава се явяваше съвпадът на Юпитер със Сатурн, което за пръв път от 1842 г. се случи не в земен знак, а в знака на Въздуха, и то в периода от 1981 до 2000 г, като епохата на Въздуха окончателно ще започне в края на 2020-та.

Още един мощен признак на Въздуха – това са средствата за комуникация и фактът, че практически те са достъпни от всяка точка на земното кълбо. И появата на интернет и на мобилните връзки са най-мощният символ на епохата на Въздуха, когато за потоците на информация няма абсолютно никакви прегради. Границите се разрушиха и хората, за разлика от времето на Желязната завеса, вече можеха да се придвижват свободно и безпрепятствено.

Във втората част на интервюто с астролога Сергей Курапов четете какво чака Европа през 2020 г.? Ще се разпадне ли Европейският съюз? Какви трансформации ще се случат в Русия и как руският президент Владимир Путин ще задържи властта си? Пред какви предизвикателства е изправена Америка и какви са шансовете на Доналд Тръмп за втори президентски мандат?