Руският бизнес минава от долари и евро към юани

Новини
17:12 - 08 Април 2022
3286
Руският бизнес минава от долари и евро към юани

Руските банки отчетоха рязко увеличение на салда по сметки на юридически лица в юани. През март бизнес клиентите активно прехвърляха средства в юани от сметки в евро и долари, а също така откриваха нови сметки в китайска валута, пише на в-к "Комерсант".

На фона на мащабните антируски финансови санкции, преминаването към юана се превърна в необходима мярка.

Според проучване на в-к "Комерсант" сред големите банки, през март техните бизнес клиенти започнаха активно да откриват сметки в юани, както и рязко да увеличават салдата по сметки в китайска валута, включително чрез конвертиране на средства от сметки в долари и евро.

По-конкретно, от началото на годината обемът на средствата по сметки в юани се е увеличил около осем пъти в една от големите банки, а в друга - четири пъти.

Източник на "Комерсант" от системно важна руска банка казва, че през март всяка трета новоотрита валутна сметка е била в юани.

"Тази тенденция е свързана със санкциите спрямо няколко големи държавни и частни банки, които ограничават прехвърлянето на средства към чуждестранни банки. А също и с необходимостта от намиране на нови бизнес партньори, които биха могли да станат алтернатива на европейските доставчици", смятат банкери.