Руският дисидент Владимир Кара-Мурза изчезна от затвора

Лондон настоява Путин да освободи опозиционера, който е и британски гражданин

Русия
21:53 - 29 Януари 2024
3911
Руският дисидент Владимир Кара-Мурза изчезна от затвора

Съпругата на руския дисидент Владимир Кара-Мурза днес заяви, че той вече не е в сибирската наказателна колония, в която бе затворник от септември, и че тя не знае къде са го отвели властите, предаде Ройтерс.

Евгения Кара-Мурза написа в своя публикация в "Екс", че съпругът ѝ, който страда от неврологично заболяване, след като оцеля при два опита за отравяне, е бил в изолатора през четирите месеца, които прекарал в колонията със строг режим ИК-6 в Омск.

Затворници понякога са в неизвестност за дълго време, докато руската затворническа служба ги прехвърля между отдалечените на огромни разстояния свои обекти, посочва агенция Ройтерс. Агенцията отбелязва, че руската затворническа служба към момента не е отговорила на запитване относно местонахождението на Кара-Мурза.

Дисидентът излежава 25-годишна присъда от април по обвинения в измяна и разпространяване на "фалшива информация" за войната на Русия в Украйна. Той отхвърля обвиненията и сравни делото срещу него с показните сталинистки процеси от 30-те години на миналия век.

Кара-Мурза, който притежава руски и британски паспорт, е една от малкото известни опозиционни фигури, които останаха в Русия и продължиха да се изказват срещу президента Владимир Путин след началото на инвазията в Украйна през февруари 2022 г.

Приятелят на Кара-Мурза и ръководител на Световната кампания за справедливост "Магнитски" Бил Браудър нарече изчезването му от затвора "чист садизъм". "Като гражданин на Великобритания нашият външен министър Дейвид Камерън трябва да използва всички инструменти, за да осигури освобождаването на Владимир.

Правителството трябва да действа решително преди той да умре в затвора, което вероятно ще се случи, ако не бъде освободен", добави той.

Британски депутати, включително председателката на Комисията за външни работи Алиша Кърнс, също призоваха правителство да предприеме действия.