Руският генерал Армагедон: Ситуацията в Херсон е напрегната

Актуални новини
08:08 - 19 Октомври 2022
4474
Руският генерал Армагедон: Ситуацията в Херсон е напрегната

Новият командващ руските сили в Украйна Сергей Суровикин заяви, че военната обстановка в Украйна е напрегната, особено около град Херсон.

Руското министерство на отбраната разпространи части от телевизионно интервю за руската държавна телевизия с генерал Суровикин, известен с прякора си генерал Армагедон. Той обвини украинските сили в ракетен обстрел срещу инфраструктура и жилищни сгради в града и заяви, че жителите на Херсон ще бъдат евакуирани. Той каза, че руската групировка в Украйна не се стреми да напредва с високи темпове, а методично "смила" противника, предаде ТАСС.

"Нашата стратегия е друга. За това вече говори върховният главнокомандващ. Ние не се стремим към високи темпове на напредване, пазим всеки войник и методично "смиламе" настъпващия противник", заяви той.  Генерал Суровикин каза, че въоръжените сили на Украйна губят всеки ден от 600 до 1000 души убити и ранени.

В редовното си вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че иранските дронове, използвани от Москва, са символ на военния и политически фалит на руските войски. Според Киев последните руски атаки срещу ключова инфраструктура в Украйна са извършени с ирански дронове-камикадзе. Техеран отрича да е предоставял подобна техника на Москва и изрази готовност за разговори с Киев за изясняване на твърденията.