Руският историк, убил любовницата си, крещял: Аз съм Наполеон! (ОБЗОР+СНИМКИ)

Нещо за четене
11:26 - 12 Ноември 2019
4985
Руският историк, убил любовницата си, крещял: Аз съм Наполеон! (ОБЗОР+СНИМКИ)

Eксцентричният руски историк Олег Соколов, който в Санкт Петербург уби и разчлени любовницата си - бившата негова студента 24-годишната Анастасия Ешченко, бил склонен към насилие, често изпадал в странни психически състояния и крещял на околните и на любимата си "Аз съм Наполеон!", твърдят руски медии. Същевременно ученият виждал в младата си изгора любимата на френския император - Жозефина.

Доц. Олег Соколов в ролята на Наполеон

63-годишният доцент от Историческия факултет на Санкт-Петербургския държавен университет е един от най-големите световни специалисти по Франция и Наполеон и направо бил обсебен от императора. Соколов често правил възстановки със студентите си на историческите събития от началото на XIX век и сам, облечен като френския император, командвал френската армия по време на завоевателните й походи в Европа и в Русия.

Доцентът и неговата любима Анастасия, облечени като Наполеон и Жозефина


Самият доцент призна, че е убил и разчленил бившата си студентка, с която имал връзка и в съда се разкая за постъпката си. Същевременно той и неговите адвокати твърдят, че Анастасия първа го нападнала с нож с намерението да го убие, тъй като се скарали от ревност. Тя искала да отиде на рожден ден на свой приятел, а доста по-възрастният преподавател се опълчил. Стигнало се до лют скандал, който завършил трагично. Адвокатите на Олег Соколов настояват, че той е изпаднал в несвяст и без да осъзнава какво върши убил и разчленил момичето с пила и кухненски нож.

В съда историкът се разкая за постъпката си


Известният историк е разведен и има две непълнолетни деца на 7 и 12 години, които живеят с бившата му съпруга. Той заяви вчера в съда, че младата Анастасия ревнувала от децата му и настоявала историкът да не общува с тях.


Вчера в съда обсебеният от Наполеон учен заяви, че Анастасия се променила пред очите му буквално за часове и се превърнала в чудовище от приказките.

Според руски медии, ако делото се води не за „убийство“, а за „убийство в състояние на афект“, Соколов може да получи едва 3 г. ефективно.


В залата на съда доцентът изглеждаше повече от зле, коментират руските медии. Той стоеше в стъклен аквариум и се опитваше да крие лицето си с ръце, когато виждаше, че медиите го снимат. Олег Соколов бе облечен с раздърпан червен пуловер и бе с разрошени коси. В този момент той изобщо не приличаше на император Наполеон Бонапарт, в когото обичаше да се превъплъщава по време на историческите възстановки, коментираха медиите в Русия.


В съда Олег Соколов на няколко пъти заяви, че се разкайва за постъпката си и многократно се разрева.

Същевременно вчера Санктпетербургският държавен университет уволни доцента и изказа съболезнования на близките на Анастасия Ешченко.


Олег Соколов бе задържан в събота, когато бе извлечен от водите на р. Мойка в Санкт Петербург с раница с човешки останки. Той беше пиян и неадекватен. В апартамента му пък бе намерено разчлененото тяло на младата му любовница. Соколов убил младото момиче в нощта на 7 срещу 8 ноември след изпито обилно количество алкохол.

Река Мойка в Санкт Петербург, където Олег Соколов бе заловен при опит да хвърли раницата с части от разчленения труп на любимата си

През 2003 г. президентът на Франция Жак Ширак подписа указ за награждаването на Олег Соколов с ордена на Почетния легион за големия принос в изучаването и популяризирането на историята на страната и нейната армия. Той е автор на няколко книги за Наполеон Бонапарт и често е организирал исторически възстановки на Наполеоновите войни в Русия.


Междувременно над 5000 души подписаха онлайн петиция, която призовава за разследване на ръководството на университета. В петицията се казва, че Соколов третирал студенти по чудовищен начин и се цитира друга студентка, която твърди, че историкът я бил и заплашвали да я убие през 2008 г.

Анастасия имала връзка със своя преподавател от 5 години

Президентът на Русия Владимир Путин е уведомен за престъплението, заяви вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Медведев, който увери, че този „чудовищен акт на безумие“ ще бъде разследван.

Олег Соколов очевидно добре борави с хладното оръжие