Руският патриарх гони болестта с икона

Кирил се помоли на Бог за спасение от „разрушителната чума“ на пандемията

Общество
08:50 - 04 Април 2020
2585
Руският патриарх гони болестта с икона

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил обиколи столицата с чудотворна икона за спасение от новия коронавирус, предаде Франс прес.

С черен автомобил със затъмнени стъкла предстоятелят на Руската православна църква (РПЦ) първо премина по околовръстния път на Москва, а след това - покрай стените на Кремъл. 73-годишният патриарх носеше иконата на Богородица "Умиление".

По пътя Кирил се помоли на Бог за спасение от "разрушителната чума" на пандемията, предава БТА.

От Московската патриаршия посъветваха вярващите да четат молитви от вкъщи по време на процесията. Кортежът на предстоятеля на РПЦ включваше и коли със сирени. По официални данни в Русия има 4149 потвърдени случаи на заразяване с коронавируса. 34 души са починали.

Руският президент Владимир Путин обяви дните до края на месеца за неработни при запазване на заплатите на хората, припомня Франс прес. РПЦ обаче отказва да затвори църквите. Патриарх Кирил все пак посъветва вярващите да не посещават храмовете и да се молят у дома по време на пандемията.

В лоното на Московската патриаршия, която е доста близка до властта в Русия, са 150 милиона души, най-вече в постсъветското пространство, отбелязва Франс прес.