Руският патриарх готов да се обедини с папата в мисията за мир

Църквите ни трябва да работят заедно за каузата на справедливостта, заяви отец Кирил

Новини
12:41 - 30 Юни 2023
806
Руският патриарх готов да се обедини с папата в мисията за мир

Главата на влиятелната православна църква в Русия - патриарх Кирил, заяви на пратеника на папа Франциск, че техните църкви трябва да работят заедно, за да предотвратят "негативните политически развития и да служат на каузата за мира и справедливостта", съобщава "Ройтерс".

Патриарх Кирил е силен поддръжник на решението на президента Владимир Путин да изпрати войски в Украйна. От своя страна, папа Франциск многократно е призовавал за прекратяване на конфликта, който унищожи украински села и градове, причини смъртта на десетки хиляди души и прогони още милиони от домовете им.

"Смятам, че днес църквите могат чрез съвместните си усилия да предотвратят негативното развитие на политическите събития и да служат на каузата за мира и справедливостта", подчерта руският патриарх пред пратеника кардинал Матео Дзупи.

Светият отец съобщи за такава мисия миналия месец
"Много е важно в тези трудни времена християнските общности на Изток и Запад да вземат участие в този процес на помирение", добави патриархът.

Дзупи, който се срещна с Кирил във втория ден от пътуването си до Москва, подчерта, че папа Франциск силно желае да чуе директно възгледите на руския патриарх за ситуацията в Украйна.

Преди това Дзупи обсъди хуманитарни въпроси, свързани с конфликта в Украйна и защитата на човешките права с руския комисар по въпросите на децата Мария Лвова-Белова.

През март Международният наказателен съд издаде заповед за арест както на Лвова-Белова, така и на президента Владимир Путин, като ги обвини във военно престъпление за незаконно депортиране на стотици деца от Украйна.

Москва обаче посочи, че заповедите са юридически нищожни, тъй като Русия не е член на МНС. Освен това отрече обвиненията за нарушаване на правата на човека в Украйна.

Русия не крие програмата си, по която взе хиляди украински деца на своя територия, а я представя като хуманитарна кампания за защита на сираци и деца, изоставени в зоната на военни действия.

В сряда Дзупи проведе разговор и с един от съветниците на Путин - Юрий Ушаков, които според Ватикана са преминали добре.

Вчера говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че Кремъл "високо цени усилията и инициативите на Ватикана за намиране на мирно решение на украинската криза".