Руският посланик изригна: Стига сте правили шоу

Политика
11:30 - 23 Март 2021
9943
Руският посланик изригна: Стига сте правили шоу

По повод сюжета от миналия петък и свързаните с него спекулации бих искала еднозначно и категорично да заявя, че Русия не води каквато и да било незаконна дейност срещу България. Стига сте правили шоу по тази тема.

Това заявява днес руският посланик у нас Елеонора Митрофанова в интервю пред „24 часа” по повод гръмкият шпионски скандал, който избухна миналата седмица.  

„Със съжаление съм принудена да констатирам, че антируската риторика в България стремително набира обороти вече повече от година. От октомври 2019 г., примерно веднъж на три месеца българските власти неоснователно “с помпозност” експулсират руски дипломати под измислени предлози. Напомням, че тези “тъмни петна” върху летописа на руско-българските отношения бяха предшествани от сериозен напредък в двустранните контакти на високо и най-високо ниво през 2018-2019 г. Като съпоставим фактите, се налага изводът, че

постъпателното развитие на нашето сътрудничество на някого е заседнало като кост в гърлото.

Тук е необходимо да подчертая, че Русия винаги е уважавала цивилизационния избор на тази или онази държава”, категорична е Митрофанова. Тя обяснява, че факти и обстоятелства по случая са й били съобщени късно вечерта на 18 март. Никакви молби за предоставяне на убежище в Посолството не са постъпвали.

„Посоченото от вас име на заловения мъж чух за пръв път от медиите”, твърди руският посланик.

„Прокуратурата на България заяви за уж разкриването на шпионска мрежа, арест на заподозрени в предаването на класифицирана информация на руската страна. В потвърждение бяха демонстрирани видеозапис, на която една жена влиза в Консулския отдел на Посолството, а също така стенограмата от преговорите на неустановени лица. Опирайки се на представените видео- и аудиоматериали, невъзможно е да се установи директна и логическа връзка на въпросните лица с работата на посолството на Русия.

Не ми се иска да правя паралел, но световно прочутата пиар акция на тогавашния държавен секретар на САЩ Колин Пауъл по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН с епруветка с химическото оръжие, което така и не беше намерено след инвазията в Ирак, или фейк снимките на “Бели каски” в Сирия за уж използването от страна на Дамаск на химикали срещу мирните си граждани, или осъждащите Русия изявления на висши държавни служители на редица западни държави, базирани на доказателства в стил highly likely (в превод от английски “много вероятно” - б.р.), ни налагат да оценяваме критично подобни пърформанси”,

безапелационна е Митрофанова. В заключение Елеонора Митрофанова заявява: "Никакви опити да се разкъсат духовното братство и взаимната симпатия между нашите народи няма да постигнат успех. Едно напразно харчене на сили".