Руският премиер Мишустин ще посети Китай на 23-24 май

Ще бъдат обсъдени актуални въпроси на руско-китайското сътрудничество

Русия
11:33 - 19 Май 2023
1310
Руският премиер Мишустин ще посети Китай на 23-24 май

Премиерът на Русия Михаил Мишустин ще направи официално посещение в Китай на 23-24 май, съобщи пресслужбата на Кремъл. Предстоят му срещи с китайския президент Си Дзинпин и с премиера на Държавния съвет на Китай Ли Цян, съобщи ТАСС.

Ще бъдат обсъдени актуални въпроси на руско-китайското сътрудничество в търговско-икономическата сфера, като специално внимание ще бъде отделено на съвместни проекти в промишлеността, енергетиката, транспортната инфраструктура, селското стопанство. "Планира се след разговорите да бъдат подписани редица двустранни споразумения", се казва в изявлението.

Мишустин ще посети и Шанхай, където ще се проведе руско-китайски бизнес форум.

Визитата на Мишустин в Китай ще бъде първата там в качеството му на министър-председател.

По време на посещението си в Москва на 20-22 март Си Дзинпин покани руския министър-председател да посети Пекин възможно най-скоро, за да установи тесни връзки с новия премиер на Държавния съвет на Китай. Мишустин прие поканата и изрази увереност, че ще успее да установи конструктивен и приятелски диалог с Ли Цян.

По-рано Мишустин заяви, че Русия е заинтересована от по-нататъшно укрепване на всеобхватното партньорство и стратегическото сътрудничество с Китай и че отношенията между страните са на най-високо ниво в многовековната им история като влияят върху формирането на глобалния дневен ред в логиката на многополярността.

Мишустин изрази увереност, че Москва и Пекин ще успеят да увеличат взаимния си стокообмен до 200 млрд. долара още през тази година. Според него, въпреки неблагоприятната външна среда, сътресенията на световните пазари и нарастващите санкции от страна на колективния Запад, търговско-икономическото сътрудничество между двете държави се развива успешно.