Руският режисьор Кирил Серебренников осъден на 3 години затвор

Присъдата за измама на авангардния творец е условна

Култура
17:59 - 26 Юни 2020
2026
Руският режисьор Кирил Серебренников осъден на 3 години затвор

Руският кино и театрален режисьор Кирил Серебренников беше осъден днес на 3 години условно. Съд в Москва постанови още авангардният творец да плати глоба в размер на 800 000 рубли (малко над 10 250 евро) по делото срещу него за присвояване на около 129 милиона рубли (1.653 милиона евро) от държавни субсидии при реализирането на театралния проект "Платформа". 

Режисьорът, известна личност в арт средите, обаче не получи забрана да заема ръководни длъжности. По-рано днес Серебренников беше признат за виновен по обвинения в измама с цел лично облагодетелстване.

Прокуратурата бе поискала присъда от шест години затвор за режисьора.

 "Серебренников (неговите съучастници) Юрий Итин, Константин Малобродски са извършили измама ( . . . ) в големи размери. Техните действия са извършени с цел лично облагодетелстване чрез въвеждане в заблуждение на служители от Министерството на културата", се казва в съдебното решение, прочетено от съдия Олеся Менделеева.

Итин бе осъден на три години затвор условно и глоба в размер на 200 000 рубли (2560 евро), а Малобродски - на две години затвор условно, също 200 000 рубли глоба и забрана да заема ръководни длъжности в културни организации за две години.

Тримата, които отричат да са виновни, ще трябва да възстановят присвоените според присъдата 129 милиона рубли.

Бившата служителка на руското Министерство на културата София Апфелбаум бе призната за виновна по обвинения, че е знаела за измамата, но не е подала сигнал, и осъдена да плати 100 000 рубли (1280 евро) глоба.