Руският съд глоби Google с над 50 млн. долара

САЩ
14:57 - 20 Декември 2023
2689
Руският съд глоби Google с над 50 млн. долара

Таганският съд в Москва наложи трета глоба на Google в размер на повече от 4,6 милиарда рубли (около 51 милиона долара) за "систематично непремахване на невярна информация за специална операция в Украйна, както и информация, забранена в Руската федерация", съобщава кореспондент на ТАСС. Руските власти наричат ​​войната "специална военна операция" (СВО) в Украйна.

Причината за глобата са видеоклипове в YouTube, които по-специално съдържат "неточна информация за загубите на руската армия по време на СВО", информация за цивилни жертви и планове за използване на ядрено оръжие, пише ТАСС, позовавайки се на материалите по делото.

Интернет-гигантът беше наказан и от руски съд за публикуване на "съдържание, свързано с насърчаване на нетрадиционни сексуални връзки" в YouTube, както и на "екстремистки материали".

Google беше първата международна компания, подложена на глоба за оборот в Русия - тоест дял от годишните приходи на страната. В края на декември 2021 г. същият Тагански съд в Москва глоби Google със 7,22 милиарда рубли за повторно нарушаване на ограниченията за достъп до незаконно съдържание.

В средата на юли 2022 г., тоест след началото на войната в Украйна, същият съд глоби Google с почти 22 милиарда рубли. "Роскомнадзор", който заведе делото, обвини компанията в разпространение на невярна информация за руската инвазия и материали, "пропагандиращи екстремистки възгледи и идеология на терористични организации".

Така сега наложената оборотна глоба е значително по-малка от първата и втората. Както Би Би Си писа по-рано, руските власти едва ли ще могат да съберат наложената глоба от Google, тъй като компанията няма юридическо лице в Русия. Руската Google LLC беше обявена в несъстоятелност през октомври тази година.