Руският СЕМ спря сайт на Навални

Опозиционерът дава инструкции как да се гласува против кандидатите на Путин

Русия
09:14 - 07 Септември 2021
2247
Руският СЕМ спря сайт на Навални

Руските власти блокираха сайт на затворения опозиционер Алексей Навални с инструкции как да се гласува срещу кандидатите на Кремъл на предстоящите в страната парламентарни избори, предаде Франс прес.

От Федералната служба за надзор на комуникациите (Роскомнадзор) обясниха в комюнике до АФП, че са спрели достъпа до votesmart.appspot.com, защото сайтът бил използван за дейностите на "екстремистка организация".

Парламентарните избори в Русия ще бъдат произведени от 17 до 19 септември без участието на съюзниците на Навални, които получиха забрана да се кандидатират или бяха принудени да емигрират. През юни организациите, свързани с опозиционера, бяха обявени за екстремистки и основните им сайтове станаха недостъпни в страната.

Навални, който през февруари получи две години и половина затвор - присъда, която нарече "политическа" - призова своите привърженици да гласуват по места за съответния кандидат, който има най-добри шансове да победи човека, издигнат от управляващата партия "Единна Русия".

Стратегията, станала известна като "умно гласуване", постигна известни успехи на местните избори, произведени от 2019 г. насам, особено в столицата Москва, отбелязва АФП.

Миналата седмица от Роскомнадзор за пореден път призова американските технологични гиганти Гугъл (Google) и Епъл (Apple) да премахнат от своите онлайн магазини предизборното приложение на Навални - искане, което отново не бе изпълнено.