Руският външен министър Лавров пристигна в Судан

Русия
11:29 - 09 Февруари 2023
1100
Руският външен министър Лавров пристигна в Судан

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Судан, където ще проведе разговори със суданския си колега Али Ал-Садик.

От руското външно министерство заявиха, че по време на посещението на Лавров се планира да бъдат обсъдени "ключови аспекти на руско-суданското многостранно сътрудничество", както и кризисните ситуации в Близкия изток и на африканския континент.

Очаква се значително внимание да бъде отделено на подготовката на втората руско-африканска среща на върха, която ще се проведе в Санкт Петербург през юли тази година.

Това е първото посещение на руския външен министър в Судан. Според посланика на страната в Москва Мохамед Елгазали Елтиджани Сирадж посещението на Лавров в Судан е важен етап в развитието на отношенията между двете държави, тъй като ще даде възможност да се обсъди активизирането на двустранното сътрудничество.

"Очакваме да използваме това благоприятно събитие в хода на конструктивните срещи с ръководството на страната, за да продължим да развиваме приятелските си отношения с Русия", заяви той.

В Судан успешно работят редица руски компании, специализирани предимно в областта на геологията. Предприемат се и стъпки за развитие на сътрудничеството в областта на ядрената енергетика. През 2017 г. Руската федерация и Судан подписаха споразумение за сътрудничество в областта на използването на ядрената енергия за мирни цели.

През 2020 г. Москва и Хартум подписаха и споразумение за изграждане на логистичен център за руския военноморски флот в Червено море. Според документа броят на персонала в базата не трябва да надвишава 300 души, а там могат да се намират не повече от четири руски кораба едновременно. Разполагането на руската военноморска база в Червено море се използва за попълване на запасите, ремонт на корабите и осигуряване на почивка на членовете на екипажа.