Руското консулство във Варна става детска градина

Сградата обаче е в лошо състояние, пада мазилка и има течове

Новини
13:11 - 10 Септември 2024
732
Руското консулство във Варна става детска градина

Сградата на бившето руско консулство ще става детска градина с яслени групи, обяви община Варна. Помещенията се нуждаят от сериозен ремонт, но още не е ясно какви средства ще са необходими за това.

Преди да започне преустройството на имота, варненци ще могат да разгледат  бившата дипломатическа сграда отвътре в специален Ден на отворените врати.

Община Варна получи собствеността на 22 август - близо половин година след като местните съветници гласуваха решение за старта на процедура за безвъзмездното придобиване на сградата. Дотогава имотът беше собственост на  Министерството на външните работи, а последният действащ руски консул във Варна - Владимир Климанов, беше изгонен от правителството на Кирил Петков заедно с още 69 руски дипломати в средата на октомври 2023 г.

В сайта на консулството е обявено, че то е “временно затворено”.

По време на предаването на собствеността специална комисия с представители на общината и на областна администрация извърши оглед на състоянието на имота.  

Бившето руско консулство е масивна двуетажна сграда с площ от 990 кв. м, разположена на терен от близо 5 дка в центъра на Варна в непосредствена близост до сградата на общината.

Плътна метална ограда, построена още през 1980 г., пази зданието от хорски погледи. Преди време паркирането пред имота е било абсолютно забранено, а на входа е имало постоянно полицейско присъствие. 

Типична соцархитектура и обзавеждане са характерни за имота. По информация на пресцентъра на общината на първия етаж са разположени две големи зали, които са с остарял, но запазен вид с паркет, дървена ламперия и гипсови орнаменти. Едната от тях е киносалон с подиум, орнаменти по тавана и текстилна облицовка на стените.

На първия етаж се намират и петте гишета за прием на документи на консулската служба, санитарни помещения и склад. Там има и седем  кабинета - с гипсови орнаменти по тавана.