Руското производство се възстановява с темповете отпреди войната

Силното вътрешно търсене повишава продажбите

Новини
14:19 - 01 Септември 2022
3018
Руското производство се възстановява с темповете отпреди войната

Активността в руския производствен сектор се е увеличила през август с най-бързия темп от януари месец насам, воден от по-силното вътрешно търсене, което е повишило продажбите.

Това показва ново бизнес проучване в страната, цитирано от Reuters. Според проучването фабричната дейност в Руската федерация вече върви с темповете отпреди войната в Украйна, която започна на 24 февруари.

Индексът на глобалните мениджъри по покупки (PMI) на S&P се е повишил през август до 51,7 от 50,3 през предходния месец, изкачвайки се над границата от 50,0, която разделя разширяването на активността от свиването.

Производството се е увеличило през август след шест месеца на свиване, започнало през февруари - месецът, в който Русия изпрати десетки хиляди войници в Украйна, предизвиквайки безпрецедентни западни санкции срещу нейната военна агресия.

Увеличението на продукцията е свързано с по-силно клиентско търсене и увеличаване на притока на нови поръчки, съобщи S&P Global в своето месечно проучване.

Увеличението на новите продажби през август е било най-бързото от април 2019 година, тъй като компаниите посочиха придобиването на нови клиенти и по-силното клиентско търсене на вътрешния пазар.

Но новите поръчки за износ спадат за седми пореден месец и темпът на свиване вече достигна тримесечен връх.

Тежестта на разходите продължи да нараства през август, но с най-бавния си темп от февруари 2020 година, докато фирмите повишиха продажните си цени, прехвърляйки по-големи разходи върху клиентите.

Бизнес доверието сред руските производители остава оптимистично, въпреки че остават икономическите пречки, показва още проучването.