Руското разузнаване: САЩ залага на бивш вътрешен министър за наследник на Зеленски

Политика
12:29 - 13 Август 2024
1653
Руското разузнаване: САЩ залага на бивш вътрешен министър за наследник на Зеленски

Белият дом смята бившия министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков за подходящ наследник на Володимир Зеленски. Според Службата на руското разузнаване на Руската федерация САЩ възнамерявали да заложат на него като кандидат за президент, пише ТАСС.

Мандатът на Зеленски изтече в края на май, но заради войната той отмени президентските избори.

"Като подходящ кандидат към момента се разглежда бившият министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков", гласи официалното съобщение на руското разузнаване. Оттам добавят, че

САЩ добавят към неговите силни страни тесните връзки с украинските националистически формирования и съхранените контакти с ръководителите на европейските държави.

Също така се посочва, че както предполагат от Белия дом, това "ще позволи на Запада по-добре да се подготви към начало на преговорите с Русия по урегулиране на конфликта", пише в съобщението на руското разузнаване.

60-годишният икономист Арсен Аваков е роден в Баку, завършил е Политехническия институт в Харков и от 1966 г. живее в Украйна. Беше вътрешен министър на Украйна от февруари 2014 до юли 2021 г., а преди това е бил депутат и ръководител на областната администрация в Харков.

Според украински медии бизнесът на семейството е в сферата на зелената енергия, телекомуникациите и инвестиционни фондове. Фамилията е сред най-заможните в Украйна, а според немското сп. "Фокус" още през 2008 г. състоянието му е достигнало 385 млн. долара.

Само ден преди Русия да нахлуе в Украйна, на 23 февруари 2022 г. Следственият комитет на РФ публикува списък на украински военни и политици, обвинени в "убийства на рускоезични граждани в Донбас", а сред имената беше и това на Арсен Аваков.