Руснаци екзекутират предаващи се украински войници край Покровск

От началото на войната се разследват 28 подобни случая

Украйна
17:30 - 06 Септември 2024
3785
Руснаци екзекутират предаващи се украински войници край Покровск

Появиха се видеозаписи как руската армия убива предали се украински войници, съобщи CNN.

Войниците излизат олюлявайки се на пътека и падат на колене с ръце зад главите си. От запис, направен с украински дрон се вижда как секунди по-късно те лежат неподвижно по корем.

Видеозапис, предоставен CNN, заснет по време на боевете в края на август в близост до град Покровск в Източна Украйна, показва очевидна екзекуция от руските сили на трима предаващи се украинци, след като окопът им е бил превзет.

Представител на Украйна описва случая като част от модел на очевидни екзекуции, като през тази година броят им се увеличава. Източници от украинското военно разузнаване са предоставили на медията списък с 15 такива случая, станали от ноември 2023 г. насам. Повечето от данните са подкрепени с видео или аудио записи от дронове, от които става ясно, че предали се украински войници на фронтовата линия са били убити от руската армия, вместо да бъдат взети в плен.

По думите на главния прокурор на Украйна от началото на войната се разследват 28 подобни случая, при които убити общо 62 украински военнослужещи.