Руснаци поставиха световен рекорд по летене с балон с горещ въздух

Те изминали със 174 км повече от предишното постижение

Новини
16:38 - 26 Март 2023
3878
Руснаци поставиха световен рекорд по летене с балон с горещ въздух

Въздушният балон на руските пътешественици Фьодор Конюхов и Иван Меняйло прелетя 2540 километра, което е със 174 километра повече от досегашния световен рекорд за разстояние, предаде ТАСС.

Аеронавтите кацнаха с балона на летище „Хатанга“ в Красноярския край, съобщиха от щаба на експедицията в неделя. „По време на полета балонът „Фосагро“ под управлението на Фьодор Конюхов и Иван Меняйло измина разстояние от 2540 км, което е със 174 км повече от предишния световен рекорд от 1994 г., принадлежал на японския пилот Мичио Канда.

Така сега и двата световни рекорда - по обхват и продължителност на полет без спиране в балон с горещ въздух, принадлежат на Русия. Стартирайки рано сутринта на 24 март в Кировск, Мурманска област, балонът летя на височина от 3 до 6 км, като премина през въздушното пространство на Мурманска и Архангелска област и на Красноярския край.

На 26 март в 03:24 московско време балонът извърши ювелирно кацане на пистата на летище „Хатанга“, разположено на красноярска територия на 72 градуса северна ширина“, се казва в публичното съобщение.