Руснаци, търсещи убежище у нас, протестираха пред Министерски съвет

Общество
21:18 - 02 Октомври 2023
4237
Руснаци, търсещи убежище у нас, протестираха пред Министерски съвет

Руски граждани, търсещи убежище у нас, протестираха пред Министерския съвет. Те твърдят, че са подали документи за международна закрила, но Държавната агенция за бежанците им отказва такава.

"Практически не познаваме нито един руски бежанец, който да е получил одобрение от Агенцията за предоставяне на международна защита. Агенцията е незаинтересована да разглежда подробно бежанските истории, няма повторни уточняващи интервюта", каза една от протестиращите, Ирина Дмитриева.  

От Агенцията за бежанците заявиха, че информацията, която разпространяват руските граждани е абсолютно недостоверна. Подобни твърдения са средство за натиск Агенцията да предоставя международна закрила на всеки руски гражданин, който я е поискал, дори и на онези, които не отговарят на условията.

"След повече от 8 месеца разглеждане на делото ми, Агенцията отговори с отказ въпреки, че успях да донеса голямо количество документи. Обвиняват ни, че искаме да дойдем в България, за да подобрим стандарта си на живот. В Русия имах дом, кола, бизнес, а тук съм обикновен бежанец", коментира Андрей Карпов.

Кой следва да получи международна закрила и кой не, е пряко свързано с прилагането на Конвенцията за статута на бежанците на Европейския парламент и молбите на руските граждани не са и няма да бъдат изключение от общоприетите правила, пишат от Агенцията. Обясняват и че при разглеждането на всяка молба се взима предвид бежанската история на кандидата, а всички заявени от него факти и обстоятелства се верифицират с обективно изготвена информация за държавата на произход.