Руснаците горят трупове на цивилни в подвижни крематориуми

Украйна
09:46 - 12 Април 2022
4259
Руснаците горят трупове на цивилни в подвижни крематориуми

Шест седмици на брутална руска обсада са оставили повече от 10 000 цивилни жертви в южния украински град Мариупол, където трупове "застилат улиците", казва кметът на града в понеделник пред Асошиейтед прес.

Мариупол е цел на най-ожесточените атаки и страдания за цивилните в 48-дневната война, но сухопътните, морските и въздушните нападения на руските сили, биещи си да го превземат все повече ограничават информацията за обстоятелствата вътре в града, отбелязва агенцията.

Говорейки по телефона с АП, кметът Вадим Бойченко обвини руските сили, че са блокирали за седмици опитите хуманитарни конвои да влязат в града, отчасти - за да скрият касапницата там от очите на външния свят. Бойченко каза, че броят на жертвите може да надхвърли 20 000. 

Бойченко даде и нови подробности по твърденията на украински представители през последните седмици, че руските сили са докарали подвижни крематориуми в Мариупол, за да се отърват от телата на жертвите на обсадата.

An armoured vehicle of pro-Russian troops is seen in the street during the Ukraine-Russia conflict in Mariupol city, Ukraine on April 11, 2022.

Руските сили са отнесли много тела в огромен търговски център, където има складови помещения и хладилници, каза Бойченко.

“Пристигнаха мобилни крематориуми във формата на камиони: Отваряте го и вътре има тръба и тези тела се изгарят", каза той, цитиран от АП.

Бойченко говорѝ от място в контролираната от Украйна територия извън Мариупол. Кметът каза, че има няколко източника за неговото описание от методично изгаряне на тела от руските войски в града, но не разкри повече подробности за тези източници.

Откриването на голям брой очевидно екзекутирани цивилни след оттеглянето на руските сили от градовете около столицата Киев този месец вече предизвика широко осъждане от украинците и от западните лидери, че Русия извършва военни престъпления в Украйна, припомня АП.