Руснаците избират парламент

Новини
12:34 - 18 Септември 2021
1600
Руснаците избират парламент

Руснаците си избират парламент. Вотът започна вчера и ще приключи в неделя вечерта. Тридневното гласуване беше въведено с обяснението, че така ще се избегне струпване на хора в избирателните секции насред пандемията.

14 политически партии си оспорват 450-те места в Държавната Дума. Половината от депутатите се избират мажоритарно, а другата половина - по пропорционалната система. Социолозите прогнозират победа на президентската партия “Единна Русия”. 5-процентния праг за влизане в Думата преодоляват още Комунистическата партия на Генадий Зюганов, Либерално-демократическата на Владимир Жириновски и “Справедлива Русия” на Сергей Миронов.

Пред БНР Алексей Макаркин - първи вицепрезидент на Центъра за политически технологии посочи, че основната интрига на тазгодишните парламентарни избори е какъв ще бъде резултатът на управляващата партия “Единна Русия”.

На изборите през 2016-а, две години след анексирането на Крим, тя си осигури конституционно мнозинство, или две трети от 450-те мандата в Държавната Дума.

"Сега ситуацията е по-различна. Изминаха 5 години от изборите през 2016-а и повече от 7 години от присъединяването на Крим. Тази тема вече не е актуална. Не се появиха нови поводи за патриотична консолидация и мобилизация.За сметка на това през 2018 година увеличиха пенсионната възраст. В икономиката има много сериозни проблеми. След 2013-а не се отчита осезаем икономически растеж.

Това е много дълъг период. Умората на хората от епидемията, която ни връхлетя, също е значим фактор. Затова въпросът е дали “Единна Русия” ще успее да запази конституционното си мнозинство, с което свикна през последните 5 години."

Някои наблюдатели на политическите процеси в Русия подчертават намаляващата популярност на “Единна Русия” и се питат дали политическите инженери в Кремъл не обмислят да я заменят с някакъв нов проект.

Събеседникът ми е на мнение, че подобен сценарий е малко вероятен на този етап:

"Единна Русия” изначално е свързана с действащия президент Владимир Владимирович Путин. Това е неговата партия. Той всъщност е основният ѝ ресурс. Когато казват за тази партия, че е тяхна, чиновниците и бюрократите отговарят: “Не, ние сме партията на действащия президент на Русия”.

Възниква въпросът дали можем да разглеждаме гласуването на парламентарните избори за “Единна Русия” като плебисцит за доверието към самия Владимир Путин.