Руснаците провеждат наблюдателен полет над САЩ

На борда на военната машина ще присъстват американски експерти

Свят
13:43 - 24 Юни 2019
2079
Руснаците провеждат наблюдателен полет над САЩ

През тази седмица военни наблюдатели на Русия ще извършат два полета като част от Договора за открито небе, съобщава вестникът на руското военно министерство "Красная звезда".

"Един от тях ще бъде извършен над територията на САЩ - на руския самолет Ту-154МЛК-1 в периода от 24 до 29 юни от летището „Грейт фолс” с максимален обхват до 5130 километра", уточнява изданието.

Вторият полет ще бъде извършен от 24 до 28 юни над Швеция. За това ще бъде използван Ан-30Б, който ще излети от летище Упсала, а максималният обхват ще бъде 1700 километра.

Полетите ще се провеждат по съгласувани маршрути, а на борда ще присъстват американски и шведски експерти. Те ще контролират реда за използването на оборудването и спазването на разпоредбите на договора.

Също така тази седмица се планира съвместен полет на мисиите на Франция и Германия над Русия с френски самолет C-130H от летище Кубинка.

През 1992 г. членовете на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) подписаха Договора за открито небе. Той стана една от мерките за изграждане на доверие в Европа след Студената война.

Документът започва да функционира десет години по-късно- през 2002 г. Съгласно споразумението страните могат да провеждат разузнавателни полети над територията на други страни членки и да събират информация за техните войски.

Понастоящем страни по договора са 34 държави, сред които - по-голямата част от страните от НАТО, Русия, Беларус, Украйна, Грузия, Босна и Херцеговина и неутралните Швеция и Финландия.