Руснаците са отвлекли един от директорите на АЕЦ "Запорожие"

Днес е планирана среща между Рафаел Гроси и Владимир Путин в Санкт Петербург

Украйна
17:11 - 11 Октомври 2022
2218
Руснаците са отвлекли един от директорите на АЕЦ "Запорожие"

Украинската държавна компания за ядрена енергия "Енергоатом" съобщи, че един от заместник-генералните директори на атомната електроцентрала в Запорожие е бил отвлечен от руските сили.

В канала си в Telegram "Енергоатом" разкри, че "руски терористи са отвлекли заместник-генералния директор по човешките ресурси на АЕЦ "Запорожие" Валерий Мартинюк и местонахождението му не е известно".

Добавя се, че руснаците са изискали личните досиета на служителите на централата, "за да принудят украинския персонал да заработи за "Росатом" възможно най-скоро".

"Обръщаме се към генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси и към цялата световна общност с призив да предприемат всички възможни мерки за незабавното освобождаване на Валерий Мартинюк от плена на руските окупатори", заявиха от "Енергоатом".

Днес е планирана среща между Гроси и Владимир Путин в Санкт Петербург, обяви по-рано говорителят на руския президент - Дмитрий Песков. Според официалното съобщение двамата ще обсъдят "въпросите за сигурността в Запорожката атомна централа".

По-рано този месец генералният директор на централата Игор Мурашов беше отвлечен от руските военни, но по-късно бе освободен и в момента се намира в контролираната от Украйна територия.

Разузнаването на Украйна твърди, че руските сили в централата принуждават служителите да подпишат договори с руския ядрен оператор "Росатом". Това се случва още откакто Путин официално присвои на хартия и АЕЦ "Запорожие" с указ, след като по-рано анексира Запорожка област към Руската федерация.

Преди дни БиБиСи съобщи, че работниците в АЕЦ-а са били заплашени, че може да бъдат принудени да се бият на страната на окупаторите, ако не подпишат определени документи за трансфер към руския оператор.