Руснаците в Суджа молят за мир и благодарят на украинската армия (ВИДЕО)

Свят
15:08 - 19 Август 2024
1702
Руснаците в Суджа молят за мир и благодарят на украинската армия (ВИДЕО)

В контролирания от Украйна руски град Суджа, Курска област, блокираните руснаци се чудят какво да правят по-нататък. Те благодарят на бойците от украинските въоръжени сили за доброто им отношение и молят за „мирно споразумение“, пише "Вашингтон Пост".

Отбелязва се, че репортерите на изданието са посетили окупираната територия и не са видели никакви доказателства, че украинските военни са ограбвали или нападали цивилни.

„Начинът, по който украинските войски действат на тази територия и се отнасят към хората, които живеят там, потвърждава официалните изявления, че Украйна гледа на целта на своята офанзива не като завладяване с оглед на дългосрочно анексиране, а по-скоро като тактика на преговори. За силите на място и много хора в Украйна нахлуването се разглежда като жизненоважна тактика за предотвратяване на опитите на Путин да замрази войната в ущърб на Украйна“, се казва в статията.

Руснаци, интервюирани в Суджа, казаха, че са били третирани добре и не знаят за нито един убит жител, но въпреки това искат градът им да бъде върнат под руски контрол. Въпреки войната, която бушува точно до украинската граница, те никога не са предполагали, че ще ги стигне. „Дори не си го и помислихме“, каза един от руснаците. Друг каза, че Путин трябва да се споразумее със Зеленски, тъй като всички искат да се върнат у дома и „всичко да бъде решено по добър начин“. „Ние искаме мир и хармония, не ни трябва нищо друго“, каза друга рускиня.