Руснак се жалва от "Найк" – нямат бели хора в рекламите

Московчанинът вини компанията в расова дискриминация

Новини
12:48 - 16 Февруари 2022
2570
Руснак се жалва от "Найк" – нямат бели хора в рекламите

Московчанин подаде молба до Следствения комитет на Русия с искане за проверка на американската компания Nike за расова дискриминация. Това съобщи самият жалбоподател Евгений Смирнов пред РИА Новости. В заявлението, подадено на името на председателя на комитета Александър Бастрикин, мъжът посочва, че на руската версия на уебсайта на Nike почти всички представени модели са от негроидна и монголоидна раса. Според Смирнов това е неправилно, тъй като по-голямата част от руските граждани са от европеидната раса.

Смирнов заяви пред агенцията, че се е опитал да разреши този проблем със службата за поддръжка на клиенти на компанията, включително да предложи „безплатна помощ при избора на модели за премахване на расовия дисбаланс“, но получил отказ.  Според жалбоподателя политиката на Nike представлява „налагане на западни ценности и стереотипи, които са чужди на европейската култура като цяло и на славянската култура в частност“.

„Нежеланието да се премахне расовият дисбаланс и да се изслуша мнението на представител на расата, която съставлява мнозинството от населението на страната, е пряк факт на дискриминация и неуважение към населението на Русия“, категоричен е Смирнов. В молбата си до Следствения комитет /СК/  московчанинът посочва, че рекламната политика на US компанията влиза в разрез с член 136 от Наказателния кодекс на страната и нарушава «равенството на правата и свободите на човека". РИА Новости все още не разполага с коментар от Nike и от СК.