Русофили бранят Альоша

Повод е варварско отношение към исторически и културни свидетелства, касаещи Втората световна война

Актуални новини
12:38 - 26 Юни 2019
4282
Русофили бранят Альоша

Съюз русофили България (СРБ) застава в защита на паметника „Альоша” в Пловдив от бъдещи вандалски посегателства и посегателства на местната власт, това каза председателят на организацията Максим Суворов на пресконференция в пресклуба на БТА в Пловдив.

Повода за пресконференцията е изказано намерение от кмета на район "Централен" Георги Стаменов да инициира референдум за премахване на Паметника на съветските войни в Пловдив. По думите на Суворов, Пловдив като Европейска столица на култура трябва да бъде пример за уважение, съхранение, опазване на историята и нейното материално и духовно наследство. Ние трябва да уважаваме и помним саможретвата на хилядите загинали във Втората световна война, защото без Деня на Победата, нямаше да има Ден на Европа, каза Максим Суворов.

Той допълни, че в последно време се наблюдава целенасочено, невежо и варварско отношение и посегателство над исторически и културни свидетелства, касаещи Втората световна война.

СРБ е наскоро сформирана НПО, обединяваща русофили-българи и руски граждани живеещи в България. Това е сдружение с нестопанска цел в обществена полза за отстояване на културните и наследствени ценности на българските отношения, традиции и история. Нашата цел е съхраняване на историческите ценности между двата народа, както и да спомагаме за утвърждаване на общочовешките и духовни ценности и укрепване на българо-руските културни връзки и приятелски отношения между нашите две страни, каза още председателят СРБ.

Един от учредителите на СРБ Запрян Брънчев сподели, че Руската държава финансира обновяването на паметници на руски воини в България, които са около 480, а през миналата година са обновени 16 паметника в нашата страна.

По думите му идеята на СРБ е да обедини всички, включително и да покаже на младото поколение, че има интересни културни ценности, които в момента се опитват да бъдат зачеркнати. Регионалният представител на СРБ в Пловдив Николай Иванов посъветва кмета на район "Централен" да спре да прави политика на гърба на паметника "Альоша", а в место това да осигури денонощна охрана, видеонаблюдение, както и да изгради обществена тоалетна на Хълма на освободителите в Пловдив.