Рут Колева: Ограбват творците ни!

Парите, които плащат барове и заведения, никога няма да стигнат до авторите и изпълнителите на музика

Икономика
20:00 - 05 Август 2024
2002
Рут Колева: Ограбват творците ни!

"Бар "Малката текила" в Созопол, където през активния сезон минават по няколко хиляди души на ден. Те танцуват, слушат музика и се забавляват. Това място, както и хиляди други в България, е лицензирано и плаща такса за използването на музика. И така и трябва да бъде, като се има предвид, че посетителите са там, за да консумират (освен свежи алкохолни напитки) и музиката, която DJ Fozzie пуска", сподели Рут Колева, засягайки една наболяла тема, която умишлено или не, се неглижира в последно време.

Става дума за музикалните права, за изпълнителите, а тя изрази позицията си в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

Ето какво сподели още тя:

"Проблемът е, че парите, които "Малката Текила" плаща за използването на тази музика, никога няма да стигнат до РЕАЛНИТЕ АВТОРИ, ПРОДУЦЕНТИ И ИЗПЪЛНИТЕЛИ, които звучат в този обект, защото няма мониторинг.

Парите от тези права се изплащат въз основа на това какво се пуска по радиото и телевизията (и то не по всички станции) чрез т.нар. Airplay класация. "Think" на Арета Франклин, както и 100% от музиката, която звучи в бар като Малката Текила, не идва от радиото. Нито пък присъства във въпросния чарт - демек, никога няма да вземе стотинка от това, че:

1. Хиляди души я слушат и танцуват на нея;

2. Барът си е платил за да я пусне.

Разбирате ли какво е това? Всъщност това е една АБСОЛЮТНА кражба.

За справка, през "Малката Текила" минават повече хора за един активен месец, отколкото са слушателите на някои радиостанции.

Откакто се присъединих към Управителния съвет на Профон преди повече от две години, не съм спирала да предлагам и настоявам за закупуване на система за мониторинг - има такива, които са с размерите на запалка с eSim и правят справка (тип Shazam) на това какво звучи в обекта в реално време.

Музикаутор отказаха да използват такава система?

Защо? Не знам.

... А може би, защото член на тяхния УС има пряк интерес да си взима парите от този вид ползване (барове, заведения, обекти и тн.) тъй като в airplay чарта има доминираща позиция? Сори - факти!".